Hopp til innhold

Dette skal få barna til å gå til skolen

I Gran, som i resten av Norge, er det et problem at foreldre kjører barna sine til skolen i stedet for at barna går, løper eller sykler dit selv. Seks nye lekeinnstallasjoner skal få barna til å ta beina fatt.

 I samarbeid med Gran kommune, Statens Vegvesen og arkitektene i Tyin tegnestue og Rintala Eggertson nå utviklet et unikt prosjekt, der seks spennende installasjoner - eller ventestasjoner er plassert ut et stykke fra Trintom skole, hvor ungene skal leke og samle seg, før de i samlet flokk går til skolen.

I videoen får du se hva barna på Gran synes om de nye ventestasjonene.

– Vi har tidligere jobbet endel med barn, og håper at arkitekturen kan stimulere til å endre visse mønstre - som at barna blir kjørt til skolen, sier en av arkitektene bak installasjonene, Dagur Eggertsson.

Se hva barna synes om ventestasjonene i videoen over!

Ventestasjonene på Gran, seks i tallet, skal både stimulere til lek og aktivitet, samle barna på skoleveien, og gi ly for hver og vind. I tillegg håper arkitekten at de kan gi en underholdningseffekt for barna.

Melkeramper anno 2013

– Vi håper de kan bli gode lekeplasser for barna, sier den engasjerte arkitekten, som sammenligner stedet med melkerampene som ofte fungerte som samlingsplasser for barn før i tiden.

– Der møttes man og ventet sammen før man gikk samlet til skolen eller et annet sted, forklarer arkitekten.

– Men er det nødvendig med et bygg for å få barna til å gå til skolen?

– Det kan virke som om barna trenger et lite puff for å få i gang de gode vanene. Og foreldrene må bli minnet på hvor viktig det er med god folkehelse, sier Eggertson.

Håper å skape samlingspunkter for barn

Prosjektet er helt unikt i Norge, og det er Gran kommune, Statens Vegvesen, Norsk Form og arkitektene i Tyin tegnestue og Rintala Eggertson som står bak.

De seks installasjonene - eller ventestasjonene - er plassert ut et stykke fra Trintom skole. Planen og håpet er at ungene skal leke og samle seg ved ventestasjonene, før de i samlet flokk går til skolen.

Dette er installasjonene ( fire forskjellige, seks i tallet):

  • Et av skurene er et sted hvor man kan sitte under tak med plass til både små og store ben og med ulike utkikksglugger.
  • Et annet skur har en innvendig slangeformasjon man kan klatre på.
  • Et tredje har en trapp opp til et utkikkstårn hvor man kan se utover landskapet.
  • Et fjerde er laget som en rosa grotte, hvor man kan klatre rundt og se ut. Arkitektenes mål har vært å lage et filter mellom den bråkete veien og det stille landskapet, og å bidra til trygghet både hos barn og foreldre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dagur Eggertson

Arkitekt Dagur Eggertson håper ventestasjonene får mange barn til å gå til skolen.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

– Spennende prosjekt

Ordfører i Gran, Knut Lehre, sier de er spent på om installasjonene vil få flere barn til å ta beina fatt på skoleveien.

– Vi synes det er spennende å se om dette kan stimulere til at flere går til skolen, sier han.

Lehre mener forøvrig at melkerampe-sammenligningen til arkitekten er god.

– Det er jo ikke noe nytt i så måte, at man samles og prater litt sammen før man går videre. Vi satt og så på bilene og noterte bilnumre, så det er litt tilbake til det jeg opplevde da jeg var guttunge, sier han.

Hvis du vil vite mer om gå-til-skolen-prosjektet, kan du se dette innslaget sendt i Puls på NRK1 i februar.

Flere saker fra Innlandet

Portrett av studentleder i Hamar, Tina Martinussen.

Tina (21) har tips til studenter på boligjakt