Hopp til innhold

Sirkus i ny innpakning

Nysirkuskompaniet Race Horse Company vil gi Hamar en sirkusopplevelse utenom det vanlige.

Nysirkus i Hamar kulturhus

Sjonglering er en vanlig ingrediens i nysirkus-sjangeren, her utført av Kalle Lehto. Nederste del av 'dødshjulet' i bakgrunnen.

Foto: Andreas Skeide / NRK

– Det viktigste for oss er å gi publikum en ny og underholdende opplevelse. Der klassiske sirkusforestillinger stort sett er like, kan variasjonen mellom forskjellige nysirkusforestillinger være enorm. Vår forestilling, Super Sunday, er basert på luftakrobatikk, mens andre forestillinger kan kombinere musikk, poesi, dans, dramaturgi, sjonglering og nesten hva som helst annet, forteller Odilon Pindat, akrobat og en av de seks artistene i nysirkuskompaniet.

I Kirsten Flagstad-salen i Hamar kulturhus varmer gutta i Race Horse Company opp før kveldens forestilling. Det er lite som minner om den klassiske sirkusmanesjen. Sagmugg er byttet ut med hjemmesnekrede maskiner og kulisser, blant annet det massive "dødshjulet" som nærmer seg ti meter i høyden og en katapultanordning designet for å skyte mennesker opp i lufta.

Uten sikkerhetsnett

– Når vi øver er det stort sett med sikring, men selve forestillingen går uten liner eller sikkerhetsnett. Vi har matter på gulvet, men ellers er det utallige timer med trening som er vår beste beskyttelse, sier Kalle Lehto.

Medlemmene i kompaniet legger ikke skjul på at det har blitt en del skader siden kompaniet så dagens lys i 2008. Brudd i ryggvirvler og ankler, kneskader og ryggproblemer er blant skadene de har pådratt seg gjennom årenes løp.

– Det er vel litt av prisen man betaler. Vi elsker det vi holder på med, og ønsker å oppnå så stor grad av mestring som mulig. Men, det er nok ikke et yrke å bli gammel i, smiler Pindat.

Nysirkus i Hamar Kulturhus

Odilon Pindat begynte med gymnastikk som åtteåring. Utallige treningstimer har gitt en unik kroppsbeherskelse.

Foto: Andreas Skeide / NRK

De fleste i Race Horse Company har drevet med gymnastikk, turn eller andre former for trening siden tidlig barndom. Lørdag formiddag holder de kurs for barn og unge fra Hedmark, og interessen har vært stor. Over tretti har meldt seg på.

Ulmende miljø i Hedmark

– Vi er svært fornøyde med å fokusere på nysirkus-fenomenet. Denne sjangeren har blitt svært utbredt flere steder i Europa, og vi ønsker å bidra til å fremme denne spennende sirkusformen her i Hedmark. Forestillingen og begynnerkurset har vært etterlyst av ungdommen her i området, forteller Mocci Ryen, programansvarlig ved kulturhuset i Hamar.

Nysirkusbevegelsen oppstod på 1970-tallet, først og fremst i Frankrike og fransktalende deler av Canada. Den oppstod som reaksjon på dalende interesse for de mer ordinære sirkusforestillingene. Mocci Ryen sier at kulturhuset på Hamar vil fortsette å satse på nysirkus i tiden som kommer.

Nysirkus i Hamar Kulturhus

Mocci Ryen, programansvarlig ved Hamar kulturhus, forteller at Race Horse Company-forestillingen ble booket etter ønske fra Hedmarksungdom.

Foto: Andreas Skeide / NRK

– Vi tror og håper at denne sjangeren vil fortsette å vokse, her i Hedmark og i Norge. Det er en utvikling vi ønsker å bidra til, og det er også vår erfaring at mennesker som opplever et nysirkus for første gang blir betatt av det, avslutter Ryen.

Siste forestilling går av stabelen lørdag kveld klokka 19:00 i Kirsten Flagstadhallen i Hamar kulturhus.

Se video fra øvelsen:

Nysirkuskompaniet Race Horse Company vil gi Hamar en sirkusopplevelse utenom det vanlige.

Flere saker fra Innlandet