Hopp til innhold

Seilflymiljøet i sorg etter dødsulykken

LESJA (NRK): – Det er stor sorg i miljøet etter dødsulykken, men det er viktig at piloten og flyet er funnet, sier Håvard Gangsås.

Halvportrett av Håvard Gangsås utendørs i et fjellterreng.

TRAGISK: Håvard Gangsås fra Lesja Seilflyklubb møtte andre fra seilflymiljøet mandag kveld for å informere og snakke sammen etter den tragiske dødsulykken.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Gangsås er instruktør i Lesja Seilflyklubb og har deltatt i det omfattende søkearbeidet etter flyet og piloten som var savnet i fire dager før de ble funnet mandag.

Les: Piloten er funnet omkommet

– Vi har levd i uvisshet siden torsdag kveld, og det er klart at for oss som har vært med i dette søket, og hjulpet til med å bistå både politi og Hovedredningssentralen, så er det viktig at vi fant den savnede, sier han.

Mandag var mange fra seilflymiljøet samlet for å snakke ut om det som har skjedd. En slik tragisk ulykke setter store spor blant de aktive flyverne.

– Vi har kjørt en brukbar debrief internt. Noen av oss som har vært sentrale i leteaksjonen har også hatt debrief med politiet og forsvaret og andre redningsenheter, forteller Gangsås.

Det havarerte seilflyet.

HAVARERTE I FJELLET: Den omkomne piloten og det savnede seilflyet ble funnet på 1700 meters høyde ved Mjogsjøen i Lesjafjellet mandag.

Foto: POLITIET

Polsk statsborger

Den omkomne piloten var polsk statsborger, men bosatt i Oslo. Han deltok på NTNU Flyklubb sin høstsamling på Bjorli da ulykken skjedde torsdag kveld.

Seilflyet hadde ingen nødpeilesender, og det ble lett etter flyet i et veldig stort fjellområde på ca. 4000 kvadratkilometer.

– I seilfly er det ikke krav til nødpeilesender. Men selv så gjør jeg meg tanker om å kanskje skaffe meg nytt og ekstra sikkerhetsutstyr før jeg skal ut på neste flytur, sier Håvard Gangsås til NRK.

Rutinert pilot

Leder i Norges luftsportforbund, Rolf Liland, sier at den omkomne mannen i 30-årene var en rutinert pilot.

– Han har vært medlem av flere seilflyklubber. Det var en veldig aktiv pilot, og også en relativt erfaren pilot. Ulykken har preget miljøet veldig sterkt. Ikke minst det at han var savnet over hele helgen, sier Rolf Liland.

Liland forteller at mange flyentusiaster deltok i letingen i Lesja med sine private fly. Han påpeker at det er Flyhavarikommisjonen som skal undersøke og konkludere rundt en ulykkesårsak, men sier likevel at været kan ha spilt en rolle.

– Det er klart at vær og værvarsel vil nok ha en viktig rolle her, i forhold til om flygeren kan ha blitt overrasket av et dårligere vær når han kom tilbake fra seilflyturen enn det han hadde forestilt seg, sier Liland.

Seilfly funnet

HELIKOPTERSØK: Det var et helikopter fra Forsvaret som fant det savnede seilflyet og piloten mandag.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Flyhavarikommisjonen

Flyhavarikommisjonen starter tirsdag arbeidet med å undersøke flyvraket på selve ulykkesstedet.

Det var et helikopter fra Forsvaret som fant det styrtede seilflyet på 1700 meters høyde ved Mjogsjøen. Steder ligger i fjellet mellom Snøhetta-området og Lesja.

Selve seilflyet fremstår som relativt helt, men samtidig med såpass store skader at politiet mener det er grunn til å anta at piloten omkom momentant.

Når Flyhavarikommisjonen er ferdig med sine undersøkelser, vil selve flykroppen bli transportert ned til bygda. Kommisjonen vil så fortsette arbeidet med å kartlegge omstendighetene rundt ulykken for om mulig å finne årsaken.