Russere satser nær en milliard på Bitcoin i Nord-Østerdal

Russiske investorer satser nærmere en milliard kroner i norske dataparker for å utvinne den digitale valutaen Bitcoin.

Bitcoin.jpg

DIGITAL VALUTA: Bitcoin er en digital valuta som har opplevd en sterk verdistigning de siste åra. Handelen med bitcoin foregår uten en finansinstitusjon som mellomledd.

Foto: 3d illustration of bitcoin over cyber background with cpu, 3d illustration of bitcoin over

Russiske investorer planlegger oppstart av de første containerne med dataservere i Alvdal, i Hedmark fylke, allerede i løpet av februar 2018.

– Vi lever midt i en teknologisk revolusjon og må posisjonere oss mot en teknologisk fremtid, sier Arild Løvik i Nordavind DC Sites, som skal bygge datasentrene. Nordavind DC eies av flere kommuner og kraftselskaper i Hedmark.

På pressekonferansen sa Løvik at Bitcoin kan kollapse, men at kryptovaluta er kommet for å bli.

– Vi kan velge å bli med på dette eller ikke, sier Løvik.

Pressemøte hos Nord- Østerdal kraftlag, Bitcoins- utvinning

RUSSISK INVESTOR: Russiske Denis Slabakov presenterer planene på pressekonferansen i dag hos Nord- Østerdal kraftlag.

Foto: GEIR OLAV SLÅEN / NRK

Perfekt lokalisering

Den virtuelle valutaen trenger flere dataservere, og Alvdal og Tynset er perfekt for nettopp dataservere.

– Vi er skjermet for naturkatastrofer, har et kaldt klima som er viktig for effektiv kjøling av dataserverne, og vi har fiber i mange retninger, sier Løvik på pressekonferansen som startet klokken ti hos Nord- Østerdal kraftlag.

Investorene så etter passende steder for sin Bitcoin-utvinning i hele Norden, men falt for Norge da de var raske til å respondere på forespørselen, og hadde nok og billig fornybar energi.

65 nye arbeidsplasser

– Vi tror etableringen vil skaffe nye arbeidspasser som vil utvikle området. Kryptoindustri er attraktiv og vi tror vi vil få folk fra hele Norge hit for å jobbe, sier Denis Slabakov, administrerende direktør i EET Europarts Rus.

Målet er ti- femten nye arbeidsplasser i løpet av 2018, og opptil 50 arbeidsplasser i 2019.

Firmaet har behov for arbeidskraft fra IT- sektoren.

New Mining

MODERNE "GULLGRAVING": New Mining heter firmaet som skal etablere Bitcoin-utvinning i dataparken til Nordavind DC i Alvdal og Tynset.

Foto: GEIR OLAV SLÅEN / NRK

Firmaet, New Mining Company, planlegger å investere 30 millioner euro i 2018, og 75 millioner euro i 2019 i Norge, noe som vil si i underkant av en milliard norske kroner.

Bitcoins

Den digitale valutaen Bitcoin har i den siste tiden steget mye i verdi, og det kreves mye datakraft for å finne dem.

– Det kan sammenlignes med gullgraving. Bitcoins er sjeldne og mye verdt, og det tar lang tid å finne dem. Når du først har funnet en Bitcoin kan du selge den og omgjøre den til andre valutaer som til norske kroner, sier Erik Solheim, teknologirådgiver i NRK.

Det er et datasystem som graver ned Bitcoins, og som har bestemt det totale antallet Bitcoins. Til å begynne med var det ganske lett å finne Bitcoins, men nå har det blitt vanskeligere.

Hvorfor er dette et satsingsområde?

Blant annet fordi Bitcoins har steget veldig i verdi, så det kan lønne seg å finne så mange som mulig. Noen har tro på at de skal stige enda mer i verdi så det blir en form for valutaspekulasjon, sier Solheim.

Har tro på Norge

– Vi er veldig begeistret for samarbeidet og hjelpen vi har mottatt lokalt. Vi tror Norge har alle faktorer for stor suksess. God tilgang til fornybar energi, og en annerledes arbeidskultur her enn i Russland, avslutter Slabakov.