Salget av piggsko og brodder til værs

Med glatt føre mange steder i landet er det enkelte som gnir seg i hendene, nemlig de som selger brodder og sko med pigger.

Piggsko

PIGGSVEIS: Solide stålpigger skrudd fast i sålen sikrer trygg gange selv på isete føre.

Foto: Tor Rene Stryger / NRK

Flere kjeder melder om over 30 prosent økning i salget fra i fjor.

– Vi selger enormt mye piggsko, forklarer Dybvig, Sport 1-gruppen, Espen Dybvig, Markedssjef i Sport 1.

Han forteller at det store «jafset» ble tatt i 2014, da økte de salget av piggsko med 89 prosent fra året før. Hittil i år har salget økt med 34 prosent sammenligna med samme periode i fjor.

– Ikke bare for pensjonister

Dybvig forteller at det er ulike grupper folk som kjøper piggsko.

– De aktive som trener løp eller ski kjøper joggesko med pigger for å kunne trene selv om det er glatt og det ikke er skiføre. Ellers selger vi også mye fritidssko med pigger, for folk som vil gå trygt selv om det er glatt, sier han.

Også hos kjeden Enklere Liv merker de pågangen av kunder som ønsker å møte glattisen på en tryggere måte.

Erik Ringen Skjærstad, adm dir Enklere Liv

FORNØYD: Erik Ringen Skjærstad forteller at Enkere Liv vil selge ca 70 000 brodder og sko med pigger i 2015. Dette er ny rekord og utgjør en økning på 17% mot den forrige rekorden i 2012.

Foto: Enklere Liv

– Brodder er et svært viktig produkt for oss, og økningen er på hele 40% mot ifjor, sier administrerende direktør Erik Ringen Skjærstad.

Han forklarer at fra å være et produkt utelukkende for godt voksne og pensjonister, så har det blitt noe som kjøpes av alle i alle aldre.

– Det er ikke tabu lenger. Vårt motto er at brodder er kulere enn gips, og jeg tror vi redder ganske mange lårhalser i løpet av et år, forteller Ringen Skjærstad.

Brodder

BRODDER: Isbrodder finnes i et utall varianter og versjoner, for ulike sko og bruk.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

«Vennligst ta av broddene»

Men ikke alle er like glad for at folk har på seg brodder eller piggsko når det er glatt. Piggene er nemlig ikke nådige mot gulv, og kan sette stygge merker og nesten lage hull i for eksempel treverk.

– Noen av butikkene våre har hengt opp lapper på døra om at kundene må ta av broddene før de går inn, sier Gro Eva Owren i Lillehammer Sentrum drift.

Hun forteller at de henvender seg til kundene på en høflig måte, og at hun ikke har hørt om at det har oppstått problemer mellom butikkpersonalet og kunder med brodder.

– Noen butikker har gulv som tåler det, andre ikke. Og det ser det ut til at kundene tar hensyn til, sier hun.

Plakat i butikkvindu sier at isbrodder er forbudt å bruke innendørs.

BRODDER FORBUDT: Denne lappen henger på døra til en oppgang i Lillehammer sentrum.

Foto: Alexander Nordby / NRK