– Vil felle flere ulver enn det finnes

Rovviltnemda vil felle 12 ulver utenfor ulvesona under vinterens lisensjakt. Det er flere ulv enn det faktisk finnes der, mener Naturvernforbundet.

Demonstrerte mot å felle ulver

LA ULVEN LEVE: De demonstrerte delvis forgjeves utenfor møte til Roviltnemda torsdag formiddag. Et av vedtakene som ble gjort var å felle 12 ulver utenfor ulvesonen.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

Mange hadde sterke meninger da Roviltnemda hadde møte i Hamar tirsdag formiddag. To saker stod på dagsorden. Roviltnemda vedtok å felle 12 ulver utenfor ulvesonen, det vedtaket har Naturvernforbundet anket til miljøministeren.

– Det betyr at det er fler dyr som skal skytes, enn det faktisk finnes, påstår fagleder Arnodd Håpnes.

Den påstanden er nemdleder i Hedmark, Arnfinn Nergård, uenig i.

Møte i rovviltnemda

Rovviltnemda vedtok å ta ut 12 ulver utenfor ulvesona, men utsatte vedtaket om kvoter innenfor ulvesona.

Foto: Bjørn Opsahl

– Det er klart det finnes flere dyr i det området der. Men nå er det opp til miljøverndepartementet å avgjøre klagen, sier Nergård

– Vi vedtok akkurat det som vi ble faglig anbefalt, sier Nergård.

Skjebnen til ulvene i Letjennaflokken er også utsatt

Den andre saken Rovviltnemda behandlet tirsdag, om felling av ulv innenfor ulvesona, deriblant Letjennaflokken, ble utsatt fordi det også ble foreslått å felle Rømskogflokken, som er et grenserevir.

– Vi har utsatt hele saken, fordi uttak av et grenserevir krever uttalelse fra svenske myndigheter før vedtak kan fattes, sier nemdleder i Hedmark, Arnfinn Nergård.

Innstillingen den lokale rovviltnemda hadde på bordet, var å skyte hele Letjennaflokken, som holder til innenfor ulvesona i Elverum i Hedmark.

Ola Elvestuen med ulvevalp

Klimaminister Ola Elvestuen (V) fikk nærkontakt med ulvene i Letjenna-reviret i Elverum da han var med SNO på ulveregistrering i august i fjor.

Foto: Jørn Fremstad

Dette er de samme ulvene som klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) fikk nærkontakt med i august i fjor da han var med Statens Naturoppsyn på ulveregistrering.

«Se her! Dette er helt unikt. Dette er Balder. Han er ulv og vel bare tre uker gammel.»

Mener dulling med valper gjør ministeren inhabil

Det var knyttet spenning til forslaget om å ta ut Letjennaflokken, blant annet fordi klima- og miljøminister Ola Elvestuen selv kan få saken om "Balder" og de andre i flokken på sitt bord.

Vedtak om lisensjakt på ulv blir som oftest klaget inn til departementet, enten av de som mener det skytes for mange eller av de som mener det skytes for få.

Ola elvestuen med ulvevalper

Senterpartiet mener statsråd Ola Elvestuen (V) er inhabil etter å ha "dullet" med ulvevalpene i Letjennaflokken.

Foto: skjermdump

Senterpartiet mener statsråden gjennom det personlige engasjement han har vist for Letjennaflokken og ulvevalpene der, ikke bør få røre fellingssaken.

– Han har stått og dullet med en ulv og gitt den navn, og brukt den som eksempel på hvorfor vi skal ha ulv i Norge. Det at han skal behandle en sak om å ta ut denne ulveflokken, det er han ikke habil til å gjøre nå, sier stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Klimaminister Ola Elvestuen (V) avviser at det er noe problem.