Reiser jorda rundt i uprøvd båt

En båt i aluminium vekker oppsikt der den ligger til kai. Nå skal den snart prøves ut på jordomseiling.

300 frivillige har stått på i flere år for å bygge båten på gården til Jonny Birkelund på Toten.

Blant båtene som ligger til havn på Malmøya utenfor Oslo er det én som skiller seg ut. Her ligger det en kopi av en Colin Archer redningsskøyte, men den er laget i aluminium og ikke i tre.

– Vi har kopiert en trebåt og laget denne på akkurat samme måte selv om materialet er aluminium, sier båtbygger Jonny Birkelund.

Bygget på gård

Til vanlig er han økobonde på Kolbu på Toten, men han er også en ivrig seiler og har vært på jordomseiling tidligere. Nå skal båten ut på en lang seilas jorda rundt. Mannskapet på fem setter kurs mot Skottland og deretter til Antarktis. Men båten er uprøvd.

– Vi har brukt så lang tid på å bygge den at vi bare har fått brukt den et par timer i fjorden her. For oss er båten helt ny, så det blir spennende å seile i noe man har bygget helt selv, sier Birkelund.

Aluminiumbåt fra Kolbu

Mannskapet på fem gleder seg til å ta fatt på ferden til Antarktis.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Øvd på banan

Det vil bli det mange timer til sjøs og mannskapet har pakket medisiner og utstyr for å holde ut de mest krevende situasjoner. Birkelund og de andre har fått kyndig legehjelp for å stå best mulig rustet til å klare seg gjennom helseproblemer på havet.

– Vi har fått opplæring i å sy sår og har trent på en banan. Vi skal nesten klare å operere en blindtarm selv, forteller han.

Mer enn 15 000 arbeidstimer har 300 frivillige over hele verden brukt for å bygge båten på gården til Birkelund. Flere har funnet fram til prosjektet gjennom organisasjon "World wide opportunities on organic farms", som formidler arbeid på økologiske gårder. Målet med den forestående verdensomseilingen er blant annet å besøke ulike øko-landsbyer.