Hedmark og Oppland er landets største potetfylker, og mange har fulgt ekstra spent med på potetens skjebne på norske middagsbord.
Salget stupte
Utviklinga på 90-tallet gikk bare en vei: Salgstallene raste nedover. Og Fedon-effekten satte en støkker langt inn i potetlagrene.
Men nå ser det ut til at potetens ære er i ferd med å bli gjenopprettet.
- I fjor solgte vi 7 ganger mer av party-poteten enn året før, sier ferskvaresjef Morten Heiaas i Meny i Kongsvinger.
13 sorter poteter
Morten Heiaas er omgitt av 13 ulike sorter poteter i alle størrelser, fasonger og pakninger i dagligvareforretningen i Kongsvinger.
Her er det ikke snakk om en jordete potetbinge med tvilsomt innhold. Nei, poteten er blitt ordentlig ferskvare med holdbarhetsdato, og ligger dandert blant fersk sopp og andre lekkerbiskener.
- Og salget av mandelpotetene har også økt sterkt, sier Heiaas. Fra årsskiftet konkurrerer de også med sorter i plastposer med pustehull og i friske farger.
Satser på poteten
Meny-butikken er en av mange i Norgesgruppen som har satset sterkt på poteter. Norgesgruppen har nær 40% av omsetningen i frukt og grønt.
Og de har lyktes. Helt ferske tall fra Statens Landbruksforvaltning fra 2005 bekrefter en svak økning i omsetning av matpotet.
Raset i potetsalget stanset for to år siden. Årsakene til oppgangen nå er flere, mener ansvarlig for frukt og grønt i Norgesgruppen, Pål Westby.
- En årsak til raset i potetsalget, er at vi spiser færre middager enn før, sier Westby.
Fedon og potet
Kostholds-guruen Fedon Lindberg har innvirket på nedganen i potetsalget, og hans teorier har ikke vært populære hos potetbøndene.
Men i det minste gir en forskningsrapport poteten positiv omtale: 49 000 merikanske kvinner som ble fulgt gjennom sju år, viste at sunne karbohydrater ikke fører til vektøkning.