Hopp til innhold

Politikere krever regelendring

Flere politikere er overrasket over at det i dag finnes en NAV-ordning som betaler elever som dropper ut av den videregående skole.

Video Elever som dropper ut får 6000 kroner

Tirsdag hørte vi om NAV-ansatte på Hadeland som reagerer på en ordning som gir ungdom opptil 6000 kroner dersom de slutter på skolen. De mener at dette kan bli en gulrot for elever som ikke vil fullføre skolen.

Morten Ørsal Johansen

Morten Ørsal Johansen fra FrP reagerer på ordningen.

Foto: NRK

Stortingspolitiker Morten Ørsal Johansen fra FrP synes ordningen høres rar ut.

- Dette er ille og regelverket må gjennomgås, mener han.

Ørsal Johansen er ikke den eneste som reagerer på denne støtteordninga. I går sa avdelingsleder Trude Gauksrud ved NAV Hadeland til Østnytt at hun mener hele regelverket bør gjennomgås.

– Hvis du er i en situasjon der du opplever problemer i skolen, og vet at ved å slutte så vil du kunne få en relaltiv stor utbetaling, så kan dette være tungen på vektskåla, mener hun.

1 av 3 slutter

Frafall i skolen er en stor utfordring. Over 30 prosent av elever i den videregående skole slutter.

Stortingsrepresentant Karin Andersen, ( Sv ), Hedmark.

SV's Karin Andersen mener at ungdom som dropper ut av skolen må få et tilbud.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Men politikere fra regjeringspartiene er ikke helt enige i at ordningen bør kuttes helt ut. Stortingsrepresentant for SV, Karin Andersen, sier det er viktig å beholde et tilbud for ungdommen som faller fra.

– Må ha et tilbud til de som slutter

– Jeg er ikke helt avvisende til at vi bør se på disse ytelsene. Men jeg mener vi må ha et steinhardt fokus på at disse ungdommene ikke skal bli gående uten noen form for aktivitet.

Andersen mener at oppfølgingen av ungdommene har vært for dårlig dersom denne individstøtten får ungdom til å slutte.

– Det skal ikke være sånn at du bare kan slutte på skolen og så gå til NAV for å få disse pengene. Da har ikke systemet håndtert saken riktig, sier Andersen.

Flere saker fra Innlandet