Hopp til innhold

Politiet henger ikke med tollerne

Det er nesten fortvilende for politiet, at tollerne i Kongsvinger tar stadig flere smuglere. De har nemlig ikke ressurser til å følge opp.

Det er nesten fortvilende for politiet, at tollerne i Kongsvinger tar stadig flere smuglere. De har nemlig ikke ressurser til å følge opp.

Tollvesenet i Kongsvinger tar flere storsmuglere hver uke, men opplever at politiet sliter med å følge opp.

– Vi må ta etterforskere av saker de jobber med for å ta hånd om smuglerne. Vi må hente smuglerne og sette dem i arrest. Vi må avklare om de kan slippes eller må varetektsfengsles. Hvis de må fengsles, må vi ofte frakte dem til Hamar og hente dem igjen for fremstilling. Og så må vi frakte dem til et fengsel et sted på Østlandet og hente dem igjen når saken skal pådømmes. Og etterforskere som egentlig driver med høyere prioriterte saker, må være med å sluttføre smuglersakene.

Per Olaf Nordli

Politioverbetjent Per Olaf Nordli, er leder for etterforskningsavdelingen ved Kongsvinger politistasjon og han ønsker seg mer ressurser til å ta bakmennene bak smuglingen.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Dette lange sukket kommer fra Per Olaf Nordli, etterforskningsleder ved politistasjonen i Kongsvinger.

Det er jo ikke sånn at politiet ikke vil at smuglerne skal tas. Men det krever altså store ressurser - ressurser som politiet ikke har.

Vil gjerne knekke ligaene

– Dette er alvorlig kriminalitet og vi skulle nok ønske at politiet kunne jobbet mer med sakene. Da kunne vi kanskje knekke disse smuglerligaene, som

Morten Nystuen

Morten Nystuen og hans tollere tar stadig flere smuglere, og syns det er synd poltiiet ikke har ressurser til å følge opp mer.

Foto: Frode Meskau

tjener millioner av kroner på smuglingen sin.

Det sier Morten Nystuen, som er kontorleder i Tollvesenet i Kongsvinger.

Nystuen sier at det er mye penger i smuglingen, og at hvis de kunne følge pengesporet, ville de også kunne avsløre de store ligaene.

Men verken Nordli eller Nystuen kritiserer hverandre. De samarbeider som best de kan og håper på enda mer ressurser.

– Det gjør meg vondt

Tollerne i Kongsvinger tar nå mellom to og tre storsmuglere hver uke. Men det er som regel bare sjåføren på smuglerbilen som blir tatt. Bakmennene slipper unna, fordi politiet ikke har tid til å følge opp.

Politiet i Kongsvinger prioriterer saker med seksuelle overgrep mot barn og familievoldssaker der barn er involvert. Saker de dessverre har mange av. I tillegg har de mye å gjøre med bildrapssaken på Skarnes for øyeblikket.

– Hvordan er det å hele tiden måtte velge bort noe?

Det gjør meg vondt å se at vi har spor vi kan gå etter, men rett og slett ingen ressurser. Som gammel politimann hadde jeg ønsket at vi kunne etterforske alt. Men vi må gjøre beinharde prioriteringer.

Ser ingen enkle løsninger

Politimester i Hedmark, Tormod Bakke, ser at det er stort press på politiet i Kongsvinger og i grenseområdet.

Tormod Bakke

Politimester Tormod Bakke sier de hele tiden jobber med å fordele ressursene sine best mulig.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Det er jo en utfordring hvis tollvesenet har vesentlig større kapasitet enn vi har på dette området, og det er jo antakelig situsjonen i dag, sier Bakke.

Han skulle gjerne prioritere smuglersakene høyere, men påpeker at det ikke er det eneste området han gjerne skulle hatt mer folk til.

– Dette er en del av den generelle ressursdebatten. Jeg ser ingen enkle løsninger på dette, sier politimesteren.

Føler seg litt alene

Morten Nystuen i Tollvesenet vil ikke kritisere politiet. Han ser at de har mye å gjøre.

– Nei, jeg vokter meg vel for det. Jeg ser at politiet sliter. Vi forsøker å gjøre vår egen jobb så godt vi kan. Men dette er alvorlig kriminalitet. Ulovlig alkohol kan medføre mye rart i samfunnet vårt, sier Nystuen.

Smugling

Tollerne i Kongsvinger tar flere storsmuglere hver uke.

Foto: NRK

Og han skulle så gjerne sett at de klarte å ta bakmennene, og ikke bare sjåføren som kjører smuglerbilen over grensa. Før var politiet oftere med på aksjoner for å ta de store, men nå føler de seg ofte mer alene.

– Hvor effektivt kan vi jobbe?

Politimester Tormod Bakke mener det alltid kan være noe å hente på å organisere seg bedre. Og han vil ha kontinuerlig dialog med tollvesenet for å få til det.

I Østfold vurderer de å ha en egen gruppe i politiet som bare tar seg av tollsaker. Bakke er usikker på om det blir aktuelt i Hedmark.

– Vi har et organisasjonsutviklingsprosjekt der en del slike problemstillinger selvfølgelig blir aktuelle. Men ingen saker forsvinner ved at vi organiserer oss annerledes, så her er det et spørsmål om hvor effektivt vi kan jobbe.

Det er noe politiet diskuterer hver eneste måned, sier politimesteren.