På taket av Norge for å finne sammen

Far og datter var borte fra hverandre i to år. Lørdag gikk de til topps på Galdhøpiggen for å finne sammen igjen. – Dette har vært en fin ting for oss.

Samer og Dala Aischa på toppen av Galdhøpiggen

PÅ TOPPEN: Etter sju timer nådde de toppen av Galdhøpiggen. I flere måneder har far og datter, Samer og Dala Aischa trent sammen for å nå målet.

Foto: Thea Rønneberg / Røde Kors

Samer Aischa og datteren Dala (17) bestemte seg å gjøre noe spesielt sammen for å finne tilbake til hverandre etter at krigen i Syria skilte dem. Det var vanskelig å være så lenge borte fra hverandre. De bestemte seg for å bestige Norges høyeste fjell sammen.

Sammen om å trene seg til topps

– Jeg kjenner ikke beina mine nå, men dette har vært veldig gøy. Da vi kom på toppen var vi veldig glade og vi klemte hverandre, sier Dala.

Hun og faren har trent sammen i flere måneder før de lørdag nådde toppen av Galdhøpiggen. Hver torsdag og noen helger de siste to månedene har de møtt 11 andre fra Gjøvik-området for å gå turer i fjellet sammen.

Turgrupper fra hele landet med både nordmenn og flyktninger møttes lørdag for bestige toppen av Norges høyeste fjell. Rundt 1300 mennesker fra hele landet deltok på turen.

– Dette har vært en fin måte å ta opp igjen kontakten med min datter. Vi har vært mye sammen for å nå dette felles målet. Det er også en fin måte å bli kjent med andre mennesker, sier Samer.

Snart klare for nye eventyr

Samer kom til Norge som båtflyktning fra Syria i 2015. Han ville ikke sette resten av familien i fare ved å ta de med på flukten, og derfor tok det hele to år før han fikk se dem igjen. Sønnen som da var blitt åtte år og datteren som da var 16 hadde blitt mye større og utviklet seg mye siden sist.

Dala, Samer, Muaaz og Raghdaa Sanjakdar på Gardermoen

GJENFORENING: Familien ble gjenforent i fjor høst etter to år borte fra hverandre. Dala, Samer, Muaaz og Raghdaa på Gardermoen i oktober i fjor.

Foto: Privat

Familiegjenforening kan være en krevende prosess og det kan være vanskelig både for foreldrene og barna å få en god relasjon etter flere år fra hverandre.

– Det er viktig å være mye sammen og naturen er som medisin, sier Samer.

Dala og Samer er begge enige om at fjellturer er en fin ting å gjøre sammen. Nå vil de legge planer for nye eventyr sammen.

1300 turgåere på veg opp Galdhøpiggen.

1300 PÅ TUR: 1300 personer deltok på Til Topps som i flere år er blitt arrangert av Røde Kors sammen med Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), Den Norske Turistforening (DNT) og KS. Mennesker fra hele verden som bor i Norge er med på turen.

Foto: Thea Rønneberg / Røde Kors

– Akkurat nå er jeg litt sliten i beina, men dette har vært en kjempefin tur og er noe vi kan tenke oss å gjøre igjen, sier Samer.