Hopp til innhold

Lager julekalender om familier i oppløsning

LUNNER (NRK): I et grustak i Lunner på Hadeland spiller NRK inn neste års julekalender. – Det er en utrolig fin, rørende og dyp historie, sier skuespiller Ingrid Bolsø Berdal.

Stjernestøv. Innspilling i Lunner på Hadeland.

STORT: Skuespiller Ingrid Bolsø Berdal sier det er stort å være med på årets julekalender. – Jeg vokste jo opp med julekalenderne på NRK som barn, og gledet meg til det hver jul, sier hun.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

For mange handler jula om hjemmekos og familiehygge. Men hvordan er det å gå inn i desember når familien og hjemmet er i oppløsning?

Det er teamet i NRKs nye julekalendersatsing, «Stjernestøv». Den skal sendes i desember 2020, men spilles i disse dager inn i et grustak i Lunner på Hadeland.

– Her har vi laget et miljø som skal fremstå som så langt nord du kan komme i verden, sier serieskaper og regissør, Ida Sagmo Tvedte.

Hun forteller at mange har jobbet hardt for at grustaket skal se ut som en eventyrverden.

– Vi har rett og slett bygd fem «isdomer». De minner litt om igloer, men vi har prøvd å lage de til noe helt eget. Vi har hatt folk inne her for å lage utskjæringer på innsiden, sier Tvedte.

Stjernestøv, innspilling i Lunner på Hadeland

STJERNEFOLKET: I julekalenderen møter vi et eventyrfolk som heter Stjernefolket. Torbjørn Eriksen spiller en av disse.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Skilsmisse og eventyrfolk

Ni år gamle Jo står midt oppi foreldrenes skilsmisse, og må flytte med mamma og søsknene sine til et nytt sted.

Alt skjærer seg for ham i starten, men så blir han kjent med den sterke og uredde jenta Elly. Hun kommer fra et sted hvor stjernefolket bor. Hun gir ham mot til å takle alt det nye som skjer i livet hans.

– Jeg synes denne julekalenderen er så fantastisk på så mange vis. Det er en utrolig fin, rørende og dyp historie, sier Ingrid Bolsø Berdal, som spiller en av karakterene i stjernefolket.

– En vanskelig tid for mange

Berdal sier jula ofte blir solgt til oss som en lykkelig tid hvor familien er samlet, men påpeker at det er mange som ikke har det sånn.

– Derfor kan det være så vanskelig å gå inn i en høytid der man kjenner på tristhet. Jeg synes det er kjempebra at NRK velger å fortelle om det, for det kan gjøre det mye lettere både for unger og voksne, sier Berdal.

Kringkastingssjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen, sier det er viktig at en julekalender får oss til å reflektere over utfordringer mange står ovenfor i livet.

– Det er veldig mange barn som har godt av å se at andre barn står i samme situasjon som dem. Det er det stor trøst og kraft i, sier han.

Stjernestøv. Innspilling i Lunner på Hadeland. Thor Gjermund Eriksen

EVENTYRVERDEN: Det er bygget flere domer av is og snø i grustaket i Lunner. De er pyntet med utskjæringer inni. – Dette er jo helt magisk, sier kringkastingssjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

50 millioner kroner

«Stjernestøv» har et budsjett på rundt 50 millioner kroner. Det var det julekalenderen «Snøfall» kostet å lage. Det ble tidenes mest sette norske julekalender med rundt en million seere på hver episode i 2016.

– Det er jo fryktelig mye penger, men det er fantastisk at vi kan lage disse fortellingene fra en norsk virkelighet, på norsk, sier Eriksen.

Han legger til at julekalenderen er en del av NRK sitt oppdrag.

– NRK sin oppgave er å ha norsk innhold som samler oss, og som hele familien kan glede seg over. Så dette tror jeg det norske folk finansierer med stor glede, sier Eriksen.