Hopp til innhold

Fikk tidenes julegave

Helsedataservice på Tynset skal hjelpe forskere med å finne fram i millioner av pasientjournaler. Det gir 14 nye arbeidsplasser til fjellregionen.

Historisk julegave
Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Oppdatering/rettelse:

Helsedataservice etableres som en enhet i Direktoratet for e-helse. Helsedataservice og Helsearkivet blir et felles kompetansemiljø på Tynset. Det vil gi 14 nye årsverk på Tynset fra 2022.

– Dette er den beste julegaven vi kunne ha fått.

Det sier direktøren for Helsearkivet, Bjørn Børresen.

Norsk Helsearkiv på Tynset ble åpnet i 2019. Her skal 15 millioner pasientjournaler fra hele landet digitaliseres. Det skjedde etter en hard dragkamp med flere andre regioner.

Og i dag kunne kommunen med rundt 5000 innbyggere notere seg for nok en seier.

Til medisinsk forskning

På en pressekonferanse mandag klokka 12 kunne distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) fortelle at hovedtyngden for tilgjengeliggjøringen av helsedatajournaler til medisinsk forsking, havner på Tynset.

Helsearkivet på Tynset får historisk julegave

HISTORISK JULEGAVE: I dag overrekkes ansvaret for digitaliseringen og utleveringen av helsejournaler til Helsearkivet på Tynset.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Da kom Tiril Langleite fra Innlandet Høyre med hest og slede for å overrekke den historiske julegaven, på vegne av helseminister Bent Høie.

– Vi har hatt et mål om å flytte statlige arbeidsplasser fra by til bygd, og vi har nå endelig klart å få helsedataservice til fjellregionen, sier en fornøyd Langleite.

Helsedataservice er en helt ny enhet for utlevering av helsedata. Tjenesten skal bidra med mer effektiv utlevering av helsejournaler. I tillegg til å koble sammen nyere data med journaler som er samlet inn over flere tiår.

14 nye arbeidsplasser

Flere av landets universitetssykehus har vært med å kjempe om å få oppgaven å digitalisere og formidle helsedata.

Børresen er sikker på at politikerne har gjort rett ved å plassere forvaltningsretten i distriktet.

– Vi skal samarbeide med universitetsmiljøene og forskningsmiljøene her i Norge for å tilby best mulig tjenester og gode data for forskere. Dette skal gi et løft for hele Forsknings-Norge.

For Tynset vil dette bety rundt 14 nye arbeidsplasser.

Børresen håper at dette vil dra ungdommen og investorer ut til distriktet.

– Vi har mange dyktige folk her, og nå skal vi rekruttere flere med kompetanse innenfor IT, helsefag og juss til Tynset.

Den nye oljen

Børesen mener at dette handler om mer enn distriktspolitikk. Norge blir først i verden med å ha et digitalt helsearkiv.

Historisk julegave. Helsearkivet på Tynset blir det første i verden.

FØRST I VERDEN: Helsearkivet på Tynset blir det første digitale helsearkivet i verden som sammenkobler nyere data med historiske helsejournaler.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

– Det er ingen andre land som har denne typen helsearkiv. Jeg tror at dette vil gi Norge en ledene posisjon i helsefaglig forskning, sier Børresen.

Langleite mener at dette vil gi Norge et forsprang inn i fremtiden.

– Jeg vil tørre å påstå at Helsedata er den nye oljen i Norge. Og helsedataservice er fremtiden for digitalisering og utlevering av helsedata. Dette kommer til å bli veldig stort for fjellregionen, men også for Norge.