I Trysil har fjøsnissen gode kår

I Trysil bor det en kar som i desember lar skjegget gro, og ikler seg nikkers og rød topplue. Han ligner da mistenkelig mye på en vi har sett før?

Fjøsnissen

Einar Hyllvang trives godt i rollen som fjøsnisse. Han kan styre begeistringa for den mer kommersielle varianten.

Foto: Anne Næsheim / NRK

– Det skjer veldig ofte at folk sier jeg ligner på nissen, spesielt nå når jeg ser sånn ut.

I et rødt hus i skogkanten i Trysil bor det en kar som ligner mistenkelig mye på en fyr de fleste av oss kjenner.

Hårete fjøsnisse

Einar Hyllvang sverger ikke til løsskjegg eller kunstig hår. Nei, de lyse krøllene som såvidt når skuldrene er ekte. Det samme gjelder snurrebarten og skjegget, som sammen dekker store deler av ansiktet.

– Seinest i helga møtte jeg en familie med en liten unge, som sa «mamma, så lik han var nissen». Jeg sa tusen takk for komplimentet jeg.

Nikkers, ullstrømper og rød topplue er obligatorisk. Den amerikanske julenissen kan holde seg hjemme der over dammen, her i gården er det bare en nisse som gjelder.

– Jeg har ingenting i mot «Santa Claus», men det blir litt kunstig med den lange røde frakken med pelskrage. Min tradisjon består i at vi satte ut grøt til fjøsnissen, jeg holder meg til den jeg.

– Jeg liker å være litt rufsete som en fjøsnisse er, samtidig vil jeg være snill, blid og trivelig, med glimt i øyet.

Fjøsnisse

Desember er en hårete måned for Einar Hyllvang.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Travel tid for nissen

I desember kimer stadig telefonen, mange ønsker Einar som nisse på ulike arrangementer. Han kommer fram til at han deltar på 10-12 arrangementer i løpet av måneden, og på julaften skal han være nisse for en amerikansk familie som feirer jul i Trysil.

– Jeg skulle gjerne ha sagt ja til alt, men det gjør jeg ikke. Jeg har rett og slett ikke tid, jeg er jo med på andre ting i desember også, sier han og ler.

Bak den stolte fjøsnissen står det ei som er vant med litt ekstra styr, når året går mot slutten.

Kona Kristin Lauritzen synes det hele er trivelig, men kan styre begeistringa for at hår og skjegg får vokse vilt i tida fram mot jul.

– Jeg synes han begynner å bli veldig uflidd nå, men det skal da heldigvis av etter julekvelden, sier hun lattermildt, mens hun gir runde nissekinn en omgang med rougekosten.

– Litt hellig for meg

Einar trives godt i rollen som fjøsnisse, læreren er opptatt av at nissen skal få «være i fred».

Den spenningen skal være der så lenge som mulig, Jeg blir litt halvssur når noen skal ta av masker og lignende for å finne ut hvem det er. Nissen er litt hellig for meg, stiller man opp og er nisse, så er man det , uansett hvor mann kommer fra.

Og Einar selv da, har han klart å beholde spenningen?

– Det er nesten så jeg trur at det er nisser rundt oss, spesielt nå i førjulstida og på julekvelden.