Hopp til innhold

Amerikanske Emily Stange (40): – Endelig kan jeg få oppfylt jordmordrømmen

LILLEHAMMER (NRK): Myndighetene vil nå vurdere studiepoeng, ikke bare antall timer på søkere som ønsker å jobbe som helsepersonell i Norge. Det kan løse situasjonen for Emily Stange fra Lillehammer.

Emily Stange, som har jordmorutdanning fra USA, har i over fire år jobba for å få autorisasjon for å kunne jobbe her i landet.
Nå ser hun håp om å få en løsning på saka si.

I over fire år har amerikanske Emily Stange og familien kjempet for å få hennes amerikanske jordmorutdannelse godkjent av helsemyndighetene i Norge.

Emily har seks forskjellige jevngodhetsvurderinger fra ulike høgskoler i Norge. De har alle gått god for hennes amerikanske utdanning. Men Statens Autorisasjonskontor (SAK) har hele tiden hevdet at utdanningen ikke er like god som den norske jordmorutdannelsen.

Statens helsepersonellnemnd, klageorganet for SAK, har begrunnet avslagene med at hennes utdanning ikke oppfyller de formelle kravene i loven, fordi timeantallet i utdannelsen hennes ligger under det som er EUs standardkrav.

Flere har reagert

Flere politikere, blant annet Karin Andersen (SV) og Ketil Kjenseth (V) har reagert på det de mener er et firkantet system, og Andersen uttalte til NRK i juni i fjor at hun syntes det var flaut at Emily ikke fikk jobbe i Norge.

Bent Høie var klar som leder for helse- og omsorgskomiteen klar på at reglene burde endres. Men etter at han ble helseminister uttalte han til NRK i juni 2014 at han ikke var villig til å endre på reglene, ikke før nå.

Tilbake til start

Anne Herseth Barlo

FLERE JA FRA HENNE: Anne Herseth Barlo ved Statens autorisasjonskontor for helsepersonell.

– Vi krediterer i større grad enn før hele studiet, ikke bare klasseromsundervisningen. Vi ser på læringsutbyttet totalt sett, sier direktør i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, Anne Herseth Barlo.

– Vi går tilbake til den måten vi regnet på før. Vi ønsker å være i tråd med det som utdanningsinstitusjonene har som vurdering, sier Barlo.

Mye tyder altså på at regelendringen er en lettelse også for byråkratene. Hun har tidligere innrømmet at "systemet er komplisert", og sa i februar i år at hun ser fram til et nytt regelverk.