Bønder melder seg ut av Sp i protest mot statens tilbud

Flere bønder har meldt seg ut av Senterpartiet etter tilbudet fra staten. Bonde Ole Morten Nyberg fra Rena mener det dårlige tilbudet fra staten står i sterk kontrast til løftene i landbruksmeldingen.

Ole Morten Nyberg

Ole Morten Nyberg mener det blir moralsk feil å være medlem i Senterpartiet, når han er så misfornøyd med tilbudet fra staten.

Foto: Halvor Mykleby / NRK

Bøndene er frustrerte over tilbudet fra staten, og aksjonerer i dag over hele landet.

– Et elendig tilbud

I Elverum satte Ole Morten Nyberg opp en stand og bannere i vinden på morgenkvisten.

– Vi er her på grunn av et elendig tilbud fra staten i jordbruksforhandlingene. Det gikk til brudd på lørdag, og vi markerer i dag hvor misfornøyde vi er, sier Nyberg, som er styremedlem i Åmot bondelag.

Bøndene aksjonerer i Hamar

Bøndene aksjonerte over hele landet i dag. Her i Hamar.

Foto: Halvor Mykleby / NRK

Staten tilbyr bøndene 900 millioner kroner, mens bøndene vil ha 2,2 milliarder kroner. Senterpartiet får nå hard kritikk fra misfornøyde bønder.

Flere av dem er så misfornøyde at de har meldt seg ut av partiet. En av dem er Nyberg.

– Moralsk feil å være Sp-medlem

Han sier det ble helt feil for ham og fortsatt stå som medlem, siden løftene i landbruksmeldingen står i sterk kontrast til jordbrukstilbudet fra staten.

– Vi fikk en landbruksmelding som sier at vi skal øke matproduksjonen med 20 prosent. Og nå dette tilbudet. Vi har stadig færre bønder, og det vil si at vi som blir igjen må jobbe enda mer, men får dårligere betalt, sier Nyberg til NRK.

Han er skuffet over regjeringen og Senterpartiet.

– Det blir veldig mye tomme ord og løfter fra regjeringen. Senterpartiet har landbruksministeren, og jeg synes det blir helt moralsk feil å være medlem, når jeg er så misfornøyd med det de nå har lagt fram.

Hundrevis av frustrerte medlemmer

Senterpartiet har foreløpig fått få meldinger om bønder som har meldt seg ut av partiet, men de har fått mange meldinger fra frustrerte medlemmer.

– Vi har fått hundevis av tilbakemeldinger fra frustrerte medlemmer de siste dagene, som viser sterk sympati med ønsket om et sterkt landbruk i hele landet, sier kommunikasjonssjef i Senterpartiet, Christine Søgård.

SE VIDEO: Bøndene aksjonerte i Elverum:

Video Traktordemonstrasjon i Elverum

Fotograf Frode Meskau.

SE VIDEO: Bøndene aksjonerte på Gjøvik:

Video - Vi føler oss bare i vægen

Fotograf Elin Fossum.