Hopp til innhold

Mange i Hedmark og Oppland bør ta en radon-sjekk

I denne boligen i Stange var det mer enn fem ganger så mye radongass som Statens strålevern anbefaler. Slik kan det være i mange boliger i Hedmark og Oppland.

Radonmålinger viser høye verdier i store deler av Hedmark og Oppland.

Nå har boligeieren, Nils Axel Kanten, installert radonsug. Det har fått radon-gassen ned til et nivå han kan leve med.

Men mange flere burde sjekke radon-nivået i boligen. For første gang finnes det landsdekkende kart over radonforekomster. Store deler av Hedmark og Oppland har granitter og alunskifer i bakken som utvikler radon.

Belte fra Stange til Otta

– Fra Stange, Ottestad og Hamar strekker det seg et belte via Lillehammer og Øyer, helt opp til Otta er det faktisk ganske mye radon. Det virker som det ligger en åre oppover hele veien, forteller Robert Johannesen i Radonteknikk.

Radon i Hedmark og Oppland

Radon er en radioaktiv gass. Puster man inn mye radon over lang tid kan lungene bli påvirket av radioaktiv stråling. Statens strålevern anbefaler alle å sjekke radon-tilstanden i huset, uansett hvor du bor.

Statens strålevern mener noe må gjøres hvis verdiene overstiger 200 bequerel per kubikkmeter, og anbefaler å holde verdiene under 100 bequerel.

Her kan du lese mer om radon

Tre måter å redusere radon på

Ingvild Finne, Statens strålevern

Ingvild Finne i Statens strålevern anbefaler alle å sjekke radonverdiene.

Foto: Kjetil Solhøi / NRK

Det er tre måter å gå fram på for å gjøre noe med for mye radon. Man kan tette mot grunnen, slik at radon ikke kommer inn i huset, eller man kan bedre ventileringen. Men det tredje alternativet, installasjon av såkalt radonsug, er kanskje det mest effektive.

– Da sørger man for at man får lavere trykk under huset enn inne i huset. Da kommer jordlufta med radon ikke inn, forklarer seniorrådgiver Ingvild Finne i Statens Strålevern.

Hos Nils Axel Kanten førte radonsuget til klare forbedringer.

– Oppe ble verdiene redusert til godt under 100 bequerel. Det er jeg veldig fornøyd med. Det er jo under standarden Statens strålevern anbefaler, smiler han.

radonsug

Nils Axel Kanten (til venstre) har fått installert radonsug. Robert Johannesen i Radonteknikk sier det er mye radon i Hedmark og Oppland.

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK

Åtte av 12 på topp i Innlandet

Her er lista som viser at mange kommuner i Hedmark og Oppland er blant dem som har flest boliger i områder med høye radonverdier:

12 på TOPP:

1. Fredrikstad

2. Bergen

3. Kristiansand

4. Sarpsborg

5. Stange

6. Lillehammer

7. Hamar

8. Løten

9. Veste Toten

10. Ringsaker

11. Gjøvik

12. Østre Toten

Flere saker fra Innlandet