Arrangerer minnekonsert og maler minnevegg

Grafittikunstnere fra hele landet samles i helga på Lillehammer for å hedre Utøya-ofrene med en minnevegg.

David Tengs, Showdown

David Tengs leder Showdown-festivalen.

Foto: Trude Lindland / NRK

Etter terrorangrepet 22. juli har lederen for hiphop-festivalen Showdown gjort om på planene sine. I stedet for festival blir det nå arrangert minnekonsert i kulturhuset Banken på Lillehammer 6. august.

Samtidig som det arrangeres minnekonsert vil flere grafittikunstnere være i sving rundt omkring i byen for å dekorere flere underganger og det vil også bli laget en minnevegg for ofrene på Utøya.

Og i følge initiativtager og festivalsjef David Tengs er dette den største samlingen av grafittikunstnere i norgeshistorien.

– Jeg tror det er minst femti malere som møter i helga. Det har aldri vært så mange graffitikunstnere som dekorerer samtidig i Norge.

– Vil gjenspeile det unge føler

Lillehammer kommune gitt grafittikunstnerne tillatelse til å male på fem underganger og to vegger. Det er snakk om to underganger ved Maihaugvegen, to underganger ved Kringsjåvegen ved Nordre Ål kirke og en undergang ved Fredrik Colletts veg ved Engesvea skole.

Saken fortsetter under bildet

Undergang ved badedammen

Denne undergangen ved Badedammen er en av flere som nå får et nytt strøk.

Foto: Trude Lindland / NRK

Kultursjef Øivind Pedersen sier dette om hvorfor kommunene stiller undergangene til disposisjon:

– Det er viktig å støtte opp om initiativ fra ulike hold, og vi håper dette gir oss fine uttrykk som også kan gjenspeile noe av det ungdom føler i forhold til denne katastrofen.

– Håper veggene blir fredet

Hvor lenge får disse kunstverkene stå?

– Har de en høy kvalitet og et fint etisk budskap så får de stå i mange år, forsikrer kultursjefen. Han understreker at dette er et kunstprosjekt kommunen har godkjent, og at det ikke er en invitasjon til ulovlig tagging.

Også Tengs håper maleriene får stå lenge - og at andre malere klarer å motstå fristelsen til å male over:

– Vi satser på at de veggene blir fredet blant andre graffitimalere. Så forhåpentligvis får de stå der for evig.

David Tengs og resten av malerne har i avtalen med kommunen forpliktet seg til å male over veggene om kommunen føler at de er upassende. Om det er tilfelle finner vi ut i neste uke.