London skal redde Leirin

Nesten 200 skihungrige briter lander hver uke på Fagernes Lufthavn Leirin. Håpet er at charterturistene skal redde den nedleggingstruede flyplassen.

Leirin flyplass ved Fagernes har siden oppstarten i 1987 blitt truet med nedleggelse flere ganger. 
Nå gir et samarbeid mellom Beitostølen, Hemsedal og Geilo nytt håp for flyplassen.

Turistene fra England vil se nordlys og gå på ski.

Sheila Lewis

- Vi vil lære å gå på ski, og kanskje se nordlys, sier Sheila Lewis.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

– Vi er her for å lære å gå på ski, sier Sheila Lewis og hennes to sønner, mens de henter bagasjen og går gjennom passkontrollen på Fagernes Lufthavn. – Kanskje vi til og med får se nordlys.

Vinn-vinn for Beitostølen og de andre

Selskapet "Norway home of skiing" har skaffet britiske charterturister til Beitostølen, Hemsedal og Geilo. De ukentlige turene varer helt fram til påske, og kontrakten er treårig.

Trevor De Villiers

- Det er bedre å samarbeid og tjene penger, enn å konkurrere og tape penger, sier prosjektleder Trevor De Villiers.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

– Det er ingen sterk tradisjon for å samarbeide innen reiselivsnæringen i Norge, men vi har fått disse tre destinasjonene til å gå sammen, sier Trevor De Villiers, som er prosjektleder i "Norway home of skiing". – Dette tjener alle på.

Er charter redningen?

Siden byggingen i 1987 har Fagernes Lufthavn vært en konstant hodepine for bevilgende myndigheter og lokalpolitikere, som har utkjempet mange slag i debatten om flyplassens eksistensberettigelse.

Rutetrafikken har dårlig belegg, og tanken er at chartertrafikken kan være starten på en ny æra, slik at flyplassen kan få en ny sjanse.

Flere turister neste år

– Jeg kan røpe at det er nesten sikkert at vi får turister fra et annet land her neste år, sier Villiers. – Jeg kan ikke si hvilket, for det er en hemmelighet...