Skulle på fylkestinget - havnet i politiavhør

Arbeiderpartiets kjente lokalpolitiker fra Hamar, Khalid Ahmed, ble i går avhørt av Oslo-politiet. I fjor høst kom han med jødehets på Facebook.

Khalid Haji Ahmed

Khalid Ahmed skulle på møte i fylkestinget i går, men havnet i stedet i politiavhør.

Foto: Frode Meskau / NRK

Kahlid Ahmed skulle møtt i Hedmark fylkesting i går. I stedet ble han hentet av flere tjenestemenn fra utlendingspolitiet i Oslo - og satt i et flere timer langt avhør på politihuset på Hamar.

Politiet har lagt lokk på saken, men overfor Hamar Arbeiderblad bekrefter kommunikasjonsrådgiver Martine Laeng i Oslo politidistrikt at Oslo-politiet tirsdag var i Hamar.

Vurderte eksklusjon

Kahlid Ahmed er fra Somalia. Han er Utøya-overlevende, og en sentral lokalpolitiker i Hamar og Hedmark. Han sitter både i kommunestyret og fylkestinget, og er varamedlem til formannskapet i Hamar kommune.

I fjor høst la han ut hatefulle ytringer mot jøder på Facebook. Ytringene kom i forbindelse med Gaza-konflikten, og mange reagerte på ytringene.

Styret i Hamar Arbeiderparti vurderte å ekskludere Ahmed. Men han tok i ettertid avstand fra det han skrev. Dermed snudde Arbeiderpartiet, og lot være å ekskludere ham.

Prioriterer hatkriminalitet

Men politiet bekreftet den gang at de startet etterforskning av Ahmeds jødehets. Kriminalsjef Rune Strand ved Hamar politistasjon sa at hatkriminalitet og ytringer som rammer andre skal prioriteres.

Politiet vil ikke si om tirsdagens avhør har sammenheng med jødehetsen.

Både leder i fylkespartiet, Bente Elin Lilleøkseth, og ordfører i Hamar, Morten Aspeli, ble i går orientert om avhøret av Kahlid selv. De vil ikke si noe mer til HA. Heller ikke Ahmed selv har vært tilgjengelig for kommentar.