Hopp til innhold

Lærte norsk ved å se på Derrick

For tre år siden flyttet Yvonne Debald Skjoldhorne fra Tyskland til Norge. Uten arbeid og med lite penger bestemte hun seg for å lære norsk ved å se Derrick på NRK.

Yvonne Debald Skjoldhorne lærte norsk ved å se på Derrick på NRK.

I 2012 flyttet Yvonne til Åsnes, men uten å kunne norsk var det umulig å finne seg et arbeid. Hun fikk tilbud om å betale 50 kroner i timen for norskopplæring ved høgskolen i Elverum. Uten inntekt og uten bil var det ikke mulig for den tyske jenta.

Løsningen for Yvonne ble NRK2 klokka 17 hver dag.

– Jeg kjente til Derrick fra da deg var liten og der hørte jeg morsmålet mitt. Da var det bare å begynne å lese underteksten, forteller Yvonne Debald Skjoldhorne.

Hun så gjennom hver episode flere ganger, tok notater og lærte seg etter hvert ordene og grammatikk.

– Det funka bra, sier hun.

Lærte mer enn drap og etterforskning

Detektimen - Derrick

Derrick ble løsningen når Yvonne skulle lære seg norsk.

Derrick er tekstet på nynorsk, men det så hun ikke som noe problem. Hun mener at når man ikke kan noe norsk i utgangspunktet, så skjønner man uansett ikke forskjell på bokmål og nynorsk. Hun føler ikke at det var vanskelig etter hvert å prate rent bokmål.

Yvonne føler ikke at ordforrådet har blitt preget av at Derrick handler om mord og politietterforskning.

– Nei, faktisk ikke. I Derrick har du først en forrett der noen blir drept. Etterpå har du en oppklaringsdel som handler om sykehus, aldershjem, hotell eller restaurant. Du får alt, sier hun.

Fikk jobb i kommunen

Etter å ha lært seg norsk gikk hun ut på Facebook og søkte om jobb. Etter mange forsøk var den en henvendelse fra Åsnes kommune som var forløsende.

– Det første møte med kommunen ga full pott. Kjemien var der med en gang og endelig var det noen som ga meg en sjanse.

Nå jobber hun 10 timer i uka som brukerassistent for en dame i kommunen. Dette har gitt henne enda en mulighet til å utvikle seg i norsk.

– Nå kan jeg spørre henne hvis jeg lurer på noe og hun forklarer det på en enkel måte for meg, sier Yvonne.

Flere saker fra Innlandet