Lærer kalte homofili synd

En lærer fortalte en elev at det var synd å være homofil. Nå viser en ny undersøkelse at en av to homofile gutter blir mobbet på skolen.

Gabriel Kjølsø Morkemo

Leder for Skeiv Ungdom Innlandet, Gabriel Kjølsø-Morkemo, er ikke overrasket over homofile gutter blir mobbet.

Foto: NRK

Senter for atferdsforsking har på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet gjennomført en landsomfattende undersøkelse for å kartlegge omfanget av mobbing på grunn av seksuell orientering i norsk skole. 3000 elever på 10. trinn har svart på undersøkelsen.

Sliter på skolen

Undersøkelsen viser at halvparten av alle homofile gutter blir mobbet. Den viser også at risikoen for å bli mobbet er svært mye høyere for homofile og bifile, enn for heterofile.

- Vi har mottatt flere henvendelser fra skoleelever som sliter fordi de ikke passer inn i den heteronormative skolen, sier leder i Skeiv Ungdom Innlandet, Gabriel Kjølsø-Morkemo.

Hamar katedralskole

En elev ved Hamar Katedralskole skal ha blitt fortalt av en lærer at homofili er synd.

Foto: Simen Sveen / NRK

Han er ikke overrasket over resultatet fra undersøkelsen.

- Det er et høyt tall, men jeg er ikke overrasket. "Jævla homo" er det mest brukte skjellsordet blant gutter på den norske skolen. Jeg har også blitt kalt det, men det går ikke inn på meg. Jeg tror det er verre for de som er heteorofile å få slengt det mot seg, sier Kjølsø-Morkemo.

Tok elev ut fra timen

Flere elever i Hedmark og Oppland opplever mobbing på bakgrunn av seksuell legning.

- Vi får også henvendelser fra heteroseksuell ungdom som opplever å bli kalt for homo, fordi de ikke presterer i gymmen på skolen, sier Kjølsø-Morkemo.

Han forteller om en klage de har fått fra Hamar Katedralskole.

- Der var den en homofil elev som ble tatt ut fra skoletimen av læreren. På gangen sa læreren at det var synd å være homofil. Det var flere vitner til hendelsen, og det var et vitne som fortalte dette til oss.

Sjokkerende episoder

Kjølsø-Morkemo mener at slike lærere må fjernes fra skolen.

Illustrasjonsbilde: Holder hender
Foto: Tonje Grimstad / NRK

- Jeg blir sjokkert når jeg hører om slike episoder. Slike lærere er diskriminerende, og de må vi få luket ut av den norske skolen. Det må være en større forståelse blant lærerne.

Han tror at noen av mobbingen kan komme av at det er mer åpenhet nå enn før.

- Det har blitt mer åpent å være annerledes. Flere vil være annerledes, være som de er. Da blir man ofte mobbet for det, og det er negativt. Det positive er at det har blitt mer åpenhet, og at den åpenheten trolig vil føre til at færre blir mobbet etter hvert, sier Kjølsø-Morkemo.