Krever bedre sikkerhet på campingplassene

Campingvogna kan være en brannfelle dersom du ikke har sikringsutstyret i orden. Nå vil Brannvernforeninga og Norsk Caravan Club ha strengere sikkerhetsregler.

Fagernes camping

På Fagernes camping har de regler for brannsikkerhet. Norsk brannvernforening ønsker nå strengere sentrale regler om brannsikkerhet på campingplasser.

Foto: Sigird Havig Berge / NRK

Kaja Funder Istad

Kaja Funder Istad, Fagernes camping.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

På Fagernes camping er det brannvernregler for gjestene på plassen.

– Det er avstand mellom vognene på tre meter, også er det brannslukningsapparater jevnt plassert utover plassen. Vi har regler i forhold til oppbevaring av gass og regler for hvordan det elektriske anlegget i spikerteltet skal være, forteller daglig leder Kaja Funder Istad.

Men selv om campingplasseieren har strenge regler på sin campingplass er det ikke påbudt å ha røykvarsler og brannslukkingsapparat inni campingvogna.

Det har Ole Korseth. Han har 2 brannslokkingsapparat, en gassmåler og røykvarsler. Han føler seg trygg når han og resten av familien på fire tilbringer tid på Fagernes camping:

– Ja, vi er sikringsskap akkurat som i et vanlig hus og jeg tror ikke det er noen større fare her enn hjemme. Det er ganske sikkert, sier han.

Hør radiosaken om brannsikkerhet på campingplasser her:

Ønsker regelendringer

Det er ikke påbudt å ha røykvarsler og brannslukningsapparat inni campingvogna. Det kan være fatalt. Nå vil Lars Thomas Eriksen i Norsk Caravan Club ha regelendringer.

– Det er ikke engang påbudt å ha forsvarlig utstyr i en campingvogn. Det synes vi er veldig sjokkerende og vi arbeider mot myndighetene for at det skal komme en egen lovbestemmelse for akkurat dette, sier han.

I begynnelsen av august skal Norsk Caravan Club ut på en sikkerhetsturne, der de blant annet skal besøke Dokka og Valdres.

Ønsker fire meters avstand

Med seg på laget har de Norsk Brannvernforening. De ønsker også at den pålagte avstanden mellom campingvognene skal økes fra tre til fire meter.

– Vi mener at vi bør opp i fire meters avstand fordi campingvognene i dag er vesentlig større og inneholder mye mer brennbart materiale enn det som var tilfellet da regelverket ble laget. Så vi oppfordrer nå campingplassene til å ha fire meters avstand for å øke sikkerheten, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim.

Men større avstand mellom campingvognene fører til at det blir plass til færre. Da vil campingplassene tape penger:

– Det vil få konsekvenser for hvordan vi kan plassere vognene som står her, så det blir ikke så helt enkelt. Likevel er det viktig at det er sikkert, sier Kaja Funder Istad.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.