Klart for litteraturfestival

Store deler av litteratur-Norge inntar Lillehammer de neste dagene. Det er klart for Norsk litteraturfestival.

Regnvåt gågate

Det er regnvått og rolig i Lillehammers gater før den store åpningen i kveld.

Foto: Iver Kleiven / NRK

– Nå har vi det meste under kontroll, sier festivalsjef Marit Borkenhagen.

– Vi står klare til å ta imot forfatterne som er på veg, og ser fram til åpningen i kveld.

Borkenhagen har ledet festivalen siden 2011, da hun tok over etter Kjersti Stenseng. Dette er den andre festivalen med henne i sjefstolen.

Rundt 150 forfattere er ventet til mjøsbyen i løpet av uka, og hun lover at alle skal finne noe de liker i programmet til årets festival.

Saken fortsetter under bildet

Marit Borkenhagen

Festivalsjef Marit Borkenhagen

Foto: Stein S. Eide / NRK

– Det er stor bredde i programmet i år, og det finnes noe for ethvert publikum. Det er også et stort tilbud for barn og unge, sier hun.

– Vi har intervjuer, opplesninger, forfattermøter, debatter, krimarrangementer og film. Her bør folk bare ta en titt å finne ut hva de selv vil ha med seg.

Nobelprisvinner gjester festivalen

Store, norske navn som Lars Saabye Christensen og Vigdis Hjorth er blant trekkplasterne til årets utgave av Norsk litteraturfestival. Men kunstnerisk rådgiver Lina Undrum Mariussen er ikke i tvil om hva hun ser mest fram til.

– J.M. Coetzee fra Sør-Afrika. Det er første gang vi får besøk av en nobelprisvinner i litteratur, sier Mariussen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Temaet for årets festival er ansvar. Undrum forteller at de vil utfordre forfatterne på hvordan ansvar manifesterer seg fra nederst til øverst i samfunnet vårt.

– Ansvar er noe som går helt fra privatsfæren i livene våre og helt opp på storpolitisk nivå. Derfor spør vi forfatterne våre om hvordan de forholder seg til ansvar når de skriver.

Frykter ikke økt konkurranse

Norsk litteraturfestival er fortsatt nordens største litteraturfestival, men de siste årene har det blitt startet mange andre festivaler og også åpnet flere litteraturhus. Borkenhagen sier hun tror festivalen på Lillehammer fortsatt vil appellere til mange mennesker, og syns ellers at flere litteraturarrangementer er en bra ting.

– Det at såpass mange har begynt med litteraturarrangementer og -festivaler er egentlig bare positivt, sier hun.

Saken fortsetter under bildet

Det er sant at jeg fant

For de minste har festivalen allerede begynt. Her barneforestilling ved Lars Beckstrøm (deLillos), Mats Monstad og Tinken Laurantzon.

Foto: Iver Kleiven / NRK

– Vi er såpass store at vi klarer å tiltrekke oss publikum fra hele landet, men det er bra at det er mindre festivaler rundt omkring som øker interessen og også gir publikum en sjanse til å møte forfattere uten å måtte reise for langt.

Festivalen hadde 23000 besøkende i fjor - så gjenstår det å se om de klarer å toppe det i år. Den offisielle åpningen finner sted i Maihaugsalen klokka 19 i kveld, og blant gjestene er Vigdis Hjorth, Hans Olav Lahlum, Bjørn Sundquist og Ingar Sletten Kolloen.