Hopp til innhold

Ken Andrés tale til konfirmantene tar av på nett

Ken André Ottesen ba konfirmantene om å kjenne etter hvordan de følte seg etter å ha scrollet i tre timer. Nå deler hundrevis talen på Facebook.

Ken Andre Ottesen

TALEFØR: Ken André Ottesen holdt tale til 170 konfirmanter på Kallerud på Gjøvik. Responsen lot ikke vente på seg. Bildet er tatt i en tidligere sammenheng.

Foto: Seriøst Firma

– Jeg hadde aldri trodd at den skulle gå så viralt som den gjorde, sier Ken André Ottesen, bedre kjent som BA-desken, til NRK.

Han sier at han la ut konfirmasjonstalen - i ren tekstform - på Facebook fordi han ville dele den med flere.

Mandag ettermiddag er teksten delt over 800 ganger på Facebook, med over 1500 likerklikk. I tillegg kommer hundrevis av kommentarer. Ottesen delte talen fra sin private Facebook-konto.

  • Hva er vanlig å servere i konfirmasjon i 2024 - kontra for 20 år siden? Det kan du lese mer om her!

4000 i salen

Mange kjenner Ken André Ottesen best som mannen bak den populære Instagramkontoen BA-Desken, hvor han driver «kjærlig harselas» med landets aviser og medier.

Her har han 360.000 følgere og 10.000.000 ukentlige visninger. Han er også kjent som foredragsholder og scenekunstner.

Skjermdump fra Instagram. Ba-desken.

Instagram: Via kontoen BA-desken harselerer Ken Andre Ottesen med mediene.

Foto: Skjermdump

Lørdag gjorde han imidlertid noe helt annet enn han pleier, da han holdt tale for 170 borgerlige konfirmanter på Kallerud på Gjøvik.

I salen satt det i tillegg til konfirmantene tilsammen 3800 tilhørere, både foreldre, venner og slektninger, fordelt på to seremonier. Ottesten holdt den samme talen i begge rundene

Hva er viktig i en konfirmasjonstale?

Etterpå kom flere bortom og roste talen hans.

– Men jeg snakket ikke med noen av konfirmantene. Det var foreldrene som kom bort til meg. Det er litt begrensa hvor kult det er med taler i den alderen. Men jeg har fått mange meldinger fra foreldre som sier at konfirmantene også likte talen, sier han, og legger til at det så ut som konfirmantene fulgte godt med.

15-åringar fiska sin eigen konfirmasjonsmiddag: – Veit ikkje om alle var begeistra 15-åringar fiska sin eigen konfirmasjonsmiddag: – Veit ikkje om alle var begeistra

Iver (til venstre) og Aron Kvalsund Remøy

Følte seg som «pølsemaker som prøver å få folk til å spise fisk».

Selv tror Ottesen at talen traff en nerve.

Jeg prøvde å tenke litt tilbake til da jeg var en 14-15 år selv. Da var det om å gjøre å ikke stikke seg ut på noe vis, og være mest mulig lik alle andre. Men det har skjedd mye siden jeg var på den alderen. Da hadde vi ikke mobiltelefoner og sosiale medier.

Han lever selv av sosiale medier, og innrømmer at han følte seg litt som en «pølsemaker som prøver å få folk til å spise fisk».

– Men selv om jeg selv lever av sosiale medier, så er det jo ikke bare bra ting som skjer der. Og mange unge bruker veldig mye tid på sosiale medier, sier han.

I talen la han vekt på at de unge ikke må sammenligne seg med den uekte parallell-verdenen (på nett, journ. anm), som er umulig å slå. Han sier at når unge bruker så mye tid på sosiale medier, bør de få noe bra ut av å være der.

Mange vil «stjele» fra talen

Det kommer nå tilbakemeldinger fra hele landet på talen. Mange går på at folk i alle aldre kan lese talen og få noe ut av den.

Mange spør meg om de kan stjele litt av den fordi de selv snart skal holde tale til konfirmantene sine, sier Ottesen.

Hva tok du for oppdraget?

Hehe - ikke noe jeg blir rik på, i alle fall. Det er en ære å¨få holde tale til konfirmanter. Det er andre oppdrag jeg tjener ti ganger så mye på. Dette ser jeg mer på som et viktig samfunnsoppdrag.

Camp Refugee Konfirmasjon 2010

Alternativ til kirke: Human-Etisk Forbund arrangerer konfirmasjoner over store deler av landet.

Foto: Bjørn Molstad/Human-Etisk Forbund

Det var Human-Etisk Forbund i Innlandet som hadde hyret Ken André Ottesen til oppdraget. Eivind Eggen i forbundet sier at de ønsket Ottesen fordi han er en taler med et viktig budskap - og en snert som gjør at folk følger med.

– Vi er på jakt etter noen som har noe å formidle til konfirmantene. Ottesen har lokal tilhørighet, og det er alltid en styrke. Talen kommer fra han selv, og har en klar avsenderposisjon, forklarer Eggen.

Arrangøren har også fått positive tilbakemeldinger på talen.

– Talen står jo godt til kjerneverdiene i det vi vil formidle til konfirmantene. Den handler om ansvar for egne valg. Og det jeg personlig liker med den, er at den er tidsaktuell og relevant. Den er viktig for ungdommen her og nå - i dag.

Slik held du den perfekte konfirmasjonstalen Slik held du den perfekte konfirmasjonstalen

Mariann Schjeide

Flere saker fra Innlandet

L-1 lampa på utstilling

Den ikoniske lampa skal flyttes til Polen

Anna Reistad på Volt CC HAmar

Ekspertanes tips for smart bruk av feriepengane