Hopp til innhold

Nå er det toppsesong for «Nordens appelsin»

... og visste du at kålrot kan brukes til mye mer enn kålrotstappe?

Vi spiser 12.000 tonn med kålrot hvert år. Et av stedene der det dyrkes mest kålrot i landet, er på Toten i Oppland. Omtrent 20 prosent av all kålrot som dyrkes i Norge blir dyrket her. I 2013 ble det dyrket i overkant av 5000 dekar kålrot i Norge, og ca 1000 dekar på Toten.

Mikkel Bakkegård på Gile gård på Toten produserer 270 til 280 tonn med kålrot på et 100 mål stort område.

– Mesteparten av kålrota her blir sådd rett på jordet. Litt blir plantet tidlig, for å ha noe å levere tidlig på sommeren, sier Mikkel Bakkegård.

Kålrotbonde

PRODUSENT: Mikkel Bakkegård på Gile gård på Toten produserer 270 til 280 tonn med kålrot på et 100 mål stort område.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Rett etter såing blir en plastduk lagt oppå, en såkalt insektduk, for å beskytte spirene mot angrep fra insekter.

Mye går til kålrotstappe til jul

– Kålrot er en vekst som er veldig sesongvariert. Svært mye av forbruket er i forbindelse med pinnekjøttet som kommer rundt jul. Dette er synd fordi kålrot er veldig godt til det meste, opplyser Per Hammerstad i Norsk Landbruksrådgivning.

Han forklarer at produsentmiljøet blant kålrotdyrkerne jobber mye for å gjøre noe med dette.

Det aller meste av kålrota vi spiser er dyrket i Norge. Bare rundt fem prosent er import.

– Et stort problem i kålrotdyrkinga er insektangrep. Kålrota kan bli totalt ødelagt ved angrep av kålflua. Det er i dag vanskelig å bekjempe den med kjemiske midler, så nå har i stedet en insektduk over rota tatt over den bekjempelsen. Det vil si mindre bruk av kjemiske midler, forklarer Hammerstad.

Han forklarer videre at bruk av slik duk har ført til andre utfordringer:

– Så det er en kunst å dyrke kålrot. Dyrkerne har jobbet mye for å få en så optimal kultur som mulig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kålrotkake

NYKOMMEREN: Gulrotkake er en kjent og kjær kake, mens kålrotkaken er mer ukjent. Vel verdt å prøve!

Foto: Juliane Kravik / NRK

Kålrotkake

Det er mye godt man kan lage av den supersunne rotgrønnsaken. Har du for eksempel forsøkt å lage en kake av den?

Her er oppskriften på kålrotkaken:

  • 3 egg
  • 1 dl sukker
  • 2 dl malte mandler
  • 1 dl sammalt hvete
  • 1/2 teskje bakepulver
  • 150 gram revet kålrot

Glasur:

  • Et beger naturell kremost
  • En spiseskje smør
  • Melis

Slik gjør du det:

Egg og sukker piskes til eggedosis. Deretter males mandlene, som vendes inn i røren sammen med mel, bakepulver og kålrot. Hell røren i en 22 cm form, og stek kaken på 170 grader i 30-40 minutter. Glasur: Rør kremost og smeltet smør sammen. Spe på med melis til blandingen har fått ønsket konsistens.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kokkelærlinger

LÆRLINGER: Elevene ved restaurant- og matfag på Raufoss videregående skole lage retter av kålrot. De lager blant annet kålrotkake! Fra venstre: Tord Hoff, Anders Bekkelund, Mathias Westbakken og Malin Nordhagen.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Klassisk kålrotmos

  • 1 1/2 kg kålrot
  • 2 dl kremfløte
  • 2 spiseskjeer smør
  • 1/4 teskje malt muskat
  • litt av kokevannet
  • salt og pepper

Slik gjør du det:

Skrell og del kålroten i biter som kokes møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet, men ta vare på det. Mos kålroten og ha i fløte, kokevann og smør. Smak til med muskat, salt og pepper.

Tips: Skal du servere kålrotstappe til pinnekjøtt, kan du erstatte noe av væsken med kraft fra pinnekjøttet. Du kan også erstatte noe av kålroten med et par gulrøtter eller poteter. Da blir stappen mildere på smak.

Kålrotstappe

KLASSIKEREN: Kålrotstappe er en kjent og kjær rett, ikke minst til jul som tilbehør til pinnekjøtt. Stappen er imidlertid god til all slags salt kjøttmat.

Foto: Juliane Kravik / NRK