Hopp til innhold

En families skjebne foreviges

For 70 år siden ble seks av Petter Markus sine nærmeste slektninger deportert til Auschwitz, ingen av dem skulle få forlate konsentrasjonsleiren. Nå skal deres navn for alltid minnes i Elverum.

Snublesteiner i Larvik.

Sju snublesteiner i Elverum skal minne omjødene som ble deportert herfra. Her er steinene til minne om jøder som ble deportert fra Larvik.

Foto: Helga Tunheim / NRK

Petter Markus

Petter Markus mistet seks slektninger i Auschwitz. Nå skal de for alltid minnes i Elverum

Foto: Torunn Myhre / NRK

– Jeg er veldig takknemlig for initiativet som blir tatt for at min families skjebne skal hedres med disse snublesteinene i Elverum, sier Petter Markus.

Han mistet seks nære slektninger i Auschwitz. Nå skal de for alltid minnes i hjembyen Elverum med hver sin snublestein i sentrum.

Får individualiteten tilbake

En snublestein er ikke noe prangende minnesmerke. Men den lille brosteinen har en stor oppgave, nemlig å minne oss på at noen i vårt nabolag ble offer for nazistenes grusomheter.

Fenomenet med snublesteinene oppstod i Berlin på begynnelsen av 1990-tallet, hvor kunstneren Gunter Demnig begynte å legge ned steinene på fortauet der tyske jøder hadde bodd.

– Det er et sjokk for mange, når man på denne måten viser at holocaust var så nær oss at det også skjedde der vi bor, sier Bjarte Bruland ved jødisk museum i Oslo.

Så langt har Demnig lagt ned over 40 000 steiner. På hver stein står navn, fødselsdato, dødsdato og dødssted for å bringe dem hjem fra massegravene i Tyskland og Polen.

– Det er en måte å gi jødene som ble drept av nazistene individualiteten tilbake. De er ikke bare et nummer i rekken, det er det som er så viktig med prosjektet, forklarer Bruland.

35 jøder fra Innlandet deportert

Nå har krigsfilmfestivalen Movies on War tatt initiativet til å legge ned snublesteinene til minne om jødene som ble deportert fra Elverum.

I november 1942 gjennomførte Vidkun Quisling, etter kartlegging og arrestasjoner, en deportering av 771 norske jøder.

Familien Markus fra Elverum var noen av de om lag 750 norske jødene som ble sendt rett til gasskamrene i Auschwitz. Selik og Jette Markus endte sine liv her sammen med barna Liv, Sylvia Anne, Leif og lille Ragnar på bare fem år.

To brødre i familien Markus klarte å rømme til Sverige. Den ene av disse tok opp igjen driften av familiens manufaktur i Elverum, som i dag drives av Seliks barnebarn, Petter Markus.

– Jeg håper snublesteinen legges utenfor forretningen vår, som bestefar startet for 105 år siden. Det hadde vært veldig spesielt om det blir en realitet, forteller Markus.

Ordfører i Elverum sier kommunene må være med på initiativet om å legge sju snublesteiner i kommunen. Seks til minne om familiemedlemmene Markus og en til minne om ungkaren Aron Levinshohn.

Her legger kunstner Gunter Demnig ned snublesteiner:

Kunstneren Gunter Demnig legger ned snublesteiner i Tyskland.