Innrømmet kjøp av overgrepsbilder

Tre hedmarkinger er under etterforskning i en internasjonal overgrepssak. Den ene har innrømmet kjøp av overgrepsbilder av barn.

Operasjon Spade
Foto: Toronto Police Service

Overgrepssaken har sin opprinnelse fra Canada og er under full opprulling i Norge.

I en pressemelding sier Hedmark politidistrikt at de mottok tre anmeldelser fra Kripos knyttet til overgrepsbilder av barn. Dette skjedde i mars i år, og internasjonalt har saken vært etterforsket i tre år.

Har erkjent

Politiet i Hedmark er i gang med etterforsking og en av de siktede har erkjent forholdene han er siktet for.

Lensmann Bjørn Fredrik Monné i Grue sier til NRK at de er i ferd med å avslutte deler av etterforskningen mot mannen.

– Han har innrømmet kjøp av bilder fra firmaet i Canada. Vi er i ferd med å avrunde saken, slik at vi kan sende over materialet til påtalemakten, sier han til NRK.

Etterforskes videre

Mannen i slutten av 20-årene har ikke tidligere vært i politiets søkelys for lignende saker. Politiet etterforsker nå saken videre for å se om de kan finne ulovlig material hos mannen.

– Vi skal vurdere datamaterialet som er beslaglagt og det er en omfattende jobb. I slike saker kan det dukke opp bilder som har kommet fra andre steder, så etterforskning av den biten gjenstår for vår del, sier Monné.

Tre fra Hedmark

• Grue – En mann i slutten av 20-åra ble i mai i år avhørt og han erkjente å ha kjøpt bilder og film som viser barn i seksualiserte handlinger. Politiet har ransaket og gjort beslag i datamaskiner og datamateriale hos vedkommende. Saken er klar for påtalemessig gjennomgang og avgjørelse.

• Kongsvinger–I mai i år ransaket politiet og tok beslag i datamaskiner hos en mann i begynnelsen av 30-åra. Beslaget venter nå på gjennomgang slik at man kan få klarhet i hva materiale som ligger på lagret på datamaskinene.

• Elverum–sak er opprettet i Hedmark men oversendt til Vestoppland politidistrikt for videre etterforskning da personen er bosatt der. Politiet har derfor ingen opplysninger å bidra med der.

I alt 36 nordmenn er anmeldt i overgrepssaken og nær 400 barn er reddet som følge av den tre år lange etterforskningen.

Det er beslaglagt mer enn 350.000 fotografier og over 9000 filmer. I tillegg fikk politiet tilgang til firmaets kundedatabase og der fantes blant annet de norske borgerne som er anmeldt.

Lederen for firmaet, en 42 år gammel canadier, har vært i canadisk politis varetekt siden han ble pågrepet i mai 2011. Han er tiltalt på elleve punkter.