Hopp til innhold

Vann på flaske i 25 år: – Det har vært et eventyr

KOPPANG (NRK): – Det var ikke så mange som hadde tro på det, sier fabrikksjef Geir Bjørshol. Men 25 år senere er flaskevann big business og Imsdal størst på markedet.

Per Arne Risbakken og Jan Erik Røste, Imsdal

Per Arne Risbakken har jobbet på Imsdal-fabrikken siden 1989 og sier det har vært en fantastisk reise.

Foto: Geir Olav Slåen

– Det siste året har vi produsert opp mot 20 millioner liter i året her på Koppang, sier fabrikksjef Geir Bjørshol.

Det er 25 år siden eventyret startet for alvor. Imsdal ble en del av Ringnes og vannet ble lansert under vinter-OL på Lillehammer som det første kildevannet på flaske. Visjonen var å få folk til å drikke vann fra flaske i stedet for fra «rustne rør med dårlig kvalitet.»

Akkurat det slo ikke til. I Norge har de fleste god kvalitet i vannkrana. Men Imsdal ble en suksess likevel. Markedet var der.

Geir Bjørshol, fabrikksjef Imsdal

Fabrikksjef Geir Bjørshol sier de produserer nesten 20 millioner liter Imsdal-vann i året.

Foto: Geir Olav Slåen

– Det er ingen konkurranse mot springvannet. Men det dekker et behov hos folk som er på farten, som et alternativ til annen drikke som brus eller kaffe, sier Bjørshol.

Kildevann rett fra naturen

Vannet fra Imsdalen i Stor-Elvdal tappes direkte på flasker fra kilden ved foten av Rondane. Helt fra starten av har det blitt markedsført som: «Så rent, friskt og naturlig som bare naturen selv kan lage det.»

25 år senere har Imsdal fått en rekke konkurrenter. Men de har klart seg godt og har en markedsandel på 41 prosent. Fabrikken på Koppang i Stor-Elvdal har 16 ansatte og er en viktig arbeidsplass i kommunen.

Imsdal flaskevann på samlebåndet på fabrikken på Koppang

Imsdal-vannet har en markedsandel på 41 prosent, 25 år etter lanseringen.

Foto: Geir Olav Slåen

Per Arne Risbakken er en av dem som har vært med hele veien.

– Det har vært en fantastisk reise. Det tok av i 1994 under OL og eksploderte i volum og utvikling, sier Per Arne Risbakken.

Han mener den lille fabrikken med høy teknologi fungerer perfekt sammen med Ringnes som har stor kapasitet på blant annet distribusjon og markedsføring.

Varm sommer boostet salget

I fjor økte salget av Imsdal-vann med hele 16 prosent.

– Det varme sommerværet er nok en viktig grunn. Men større fokus på helse har også hatt innvirkning, sier kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard.

Imsdal flasker før de er blåst opp

Slik ser flaskene ut før de blir varmet opp, blåst opp til normal størrelse og avkjølt igjen.

Foto: Geir Olav Slåen

Fabrikksjef Geir Bjørshol ser ingen grunn til at Imsdal ikke skal leve i 25 år til, og enda lenger. Nå er de i ferd med å investere 10 millioner kroner i nytt utstyr på Koppang.

Det er et aldri så lite eventyr, at en liten bedrift i skogen i Stor-Elvdal har holdt koken så godt i så mange år.

– Vi er jo her fordi vannet er her, rett og slett. Men vi er ikke alene, selv om vi driver produksjon her alene. Ringnes har stor betydning med sine ressurser, sier Bjørshol.

Et tankekors

Opp gjennom årene har mange spurt hvorfor vi skal kjøpe vann på flaske når vi har gratis vann i springen. Og hvorfor vi skal forbruke så mye plast og transportere flasker med vann i mil etter mil.

Naturvernforbundet og Verdens naturfond er blant dem som er kritiske til flaskevann av miljøhensyn.

– Det er et alvorlig tankekors at mange mennesker betaler 10–40 kroner per liter for en vare som er akkurat like god og gratis fra en hvilken som helst vannkran i Norge, og med det bidrar til unødvendig ressursbruk og forurensing med transport og emballasje av vann, sier Thomas Cottis, som er fylkesleder i Naturvernforbundet i Hedmark.

Men; han mener likevel det er bedre at folk drikker vann fra flaske i stedet for brus.

Organisasjonen Norsk Vann har først og fremst fokus på drikkevannskvalitet i det offentlige nettet. Men konstituert direktør Yngve Wold, sier kvaliteten på flaskevann ikke er bedre enn i krana, bare dyrere.

– Flaskevann koster 1000 ganger mer per liter enn vann fra krana, og uten at kvaliteten er bedre.

Imsdal fabrikken på Koppang

Fabrikken på Koppang har i underkant av 16 ansatte og er en stabil arbeidsplass i kommunen.

Foto: Geir Olav Slåen

Skål og vel gjort

Per Arne Risbakken, som har jobbet på fabrikken på Koppang siden starten, er fortsatt like entusiastisk.

– Nå nærmere jeg meg 61 år og er fortsatt sulten. Jeg synes det er morsomt. Og jeg tror mange her føler det samme, sier han.

Men hva når du skal pensjonere deg om noen år?

– Da kommer jeg til å skru opp korken og ta meg en god skål. Og si; godt, vel gjort!

Les også:

Flere saker fra Innlandet