Hopp til innhold

Brussalget øker ikke i varmen: – Folk vil ha vann

– For vann er mye bedre enn brus, forklarer Ingrid Østbakk (6) fra Elverum. Nå viser det seg at svært mange er enige med henne.

Ingrid Østbakk (6) fra Elverum

VANN: Ingrid liker like godt vann fra springen som kjøpt vann på flaske.

Foto: Privatfoto

Ingrid nøler ikke når valget står mellom sukkerholdig drikke og friskt vann. Hun drikker gjerne vann fra springen, men det er mange som kjøper drikke i årets sommervarme.

Faktisk så mange at Ringnes sitt vannsalg har økt med 25 % de siste tre månedene, sammenliknet med i fjor. Brussalget derimot, det øker ikke i takt med varmen.

Vann eller brus?
Foto: Elise Vigeland Øyhovden / NRK

Vann framfor brus

Tre varme måneder har ført til at vannsalget til Ringnes har nådd rekordhøyder. I juni leverte de ut åtte millioner liter vann.

Aldri før har det blitt kjørt ut like mye vann fra Gjelleråsen, og juli måned ser ut til å slå bryggeriets vann-rekorder den også.

– Når gradestokken nærmer seg 30 pluss, så ser vi at folk velger vann. Brussalget er ikke væravhengig, og ølsalget stiger fram til det er 25 grader, sier kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard.

Tyder på at myndighetenes kostråd når ut

– Jeg var ikke klar over at så mange kjøper vann nå, det var litt overraskende. Det sier noe om at myndighetene når fram med budskapet sitt om å fremme en sunnere livsstil, sier Janne Langhaug Antonsen som er klinisk ernæringsfysiolog ved Volvat medisinske senter.

Janne Langhaug Antonsen som er klinisk ernæringsfysiolog ved Volvat medisinske senter.

Janne Langhaug Antonsen, klinisk ernæringsfysiolog ved Volvat medisinske senter.

Foto: Privatfoto

Hun synes det er svært bra at folk velger vann framfor burs i varmen.

– Det å velge vann framfor 26 sukkerbiter, i en halvliter brus, har mange fordeler, sier hun og peker på den økende forekomsten av fedme i Norges befolkningen.

Ernæringsfysiologens tips: Slik blir vann mer spennende

Antonsen sier seg også enig med seks år gamle Ingrid fra Elverum.

– Denne jenta har helt rett. Vann er det beste når man er tørst.

Om det hørtes lite fristende ut kommer Antonsen med flere gode tips:

1) Tilsett litt frukt- eller grønnsakbiter i vannet. Agurk og lime passer for eksempel veldig godt som smakstilsetning i vann.

Vann med sitrusfrukt
Foto: Elise Vigeland Øyhovden / NRK

2) Liker du enda mer smak i vannet? Ta noen dråper sukkerfri saft i vannet. Du trenger ikke mye for å få en litt annen smaksopplevelse.

Veldig svak saft
Foto: Elise Vigeland Øyhovden / NRK

3) Hva med en kullsyremaskin? Det er et godt alternativ om man er en hyppig vannbruker og trenger litt variasjon.

4) Lag deg en sunn iste! Velger du frukt og urter framfor sort te trenger du ikke annen søtning. Da vil heller ikke teen bestå av koffein, som kan trekke væske ut av kroppen.

5) Isbiter i vannet er veldig godt. Et tips her er å fryse ned terninger av fruktjuice, eller ferdigblandet sukkerfri saft.

Flere saker fra Innlandet