I dag holder han en historisk prosedyre

For første gang kan jegere i Norge bli dømt for ulovlig fellingsforsøk på ulv. I dag holder aktor Tarjei Istad i Økokrim en historisk prosedyre i Sør-Østerdal tingrett.

Ulverettsak

SEKS MENN TILTALT: Politiadvokat Tarjei Istad i Økokrim er aktor i straffesaken mot seks menn fra Hedmark som er tiltalt for å ha skutt ulv eller for å ha forsøkt å felle ulv.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Politiet slo til massivt i april 2014 etter en omfattende etterforskning med blant annet utstrakt bruk av telefonavlytting. Tolv jegere i Hedmark ble siktet for å ha forsøkt å felle tre ulver ulovlig den 15.februar 2014 i Elverum. Siktelsen ble frafalt for seks av jegerne, slik at fem elverumsinger og en engerdøl måtte møte i Sør-Østerdal tingrett.

Les: Nekter for å ha jakta ulv ulovlig

Les: Hovetiltalt i ulverettssaken: – Tiltalt 36-åring har ikke noe med saken å gjøre

Telefonavlytting

Gjennom drøye to uker har Sør-Østerdal tingrett fått høre en rekke telefonsamtaler mellom de tiltalte og andre. I mange av samtalene snakkes det om sporing av ulv eller jakt på ulv. Flere av de tiltalte hevder de snakket om revejakt, eller at det var skryt og tull. Ingen innrømmer å ha gjort noe ulovlig.

Les: Husker ikke «ulvesamtaler»

– Jeg trodde jeg skjøt på rev, sa 43-åringen som politiet mener fyrte løs mot tre ulver.

Les: - Her skjøt han etter ulvene

I flere av samtalene utrykkes det også glede etter at den hovedtiltalte 48-åringen skjøt en ulv på Åsta 14.mars 2014. Dette blir også forklart med et miljø som skryter og tøffer seg.

Rev eller ulv

48-åringen er den som står ovenfor den mest alvorlige tiltalen. I tillegg til at politiet har pekt ham ut som helt sentral i fellingsforsøket, sjøl om det ikke var han som skjøt, er han også tiltalt for å ha skutt en ulv på åtejakt etter rev.

Det er ingen tvil om at han skjøt ulven, spørsmålet er om det var bevisst eller ikke. 48-åringen tilsto i de første avhørene, men trakk seinere tilståelsen. Han begrunner tilståelsen med at han ville ut av fengsel og hjem. Så spørs det om retten tror han på at det var en rev han trodde han skjøt.

Mafiaparagrafen

Ulverettsak

DOMMER: Sorenkriver og dommer Nils Dalseie leder hovedforhandlingene som foregår i Sør-Østerdal tingrett i Elverum.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Aktor Tarjei Istad sa i sitt innledningsforedrag at politiet i flere tiår har fått tips om ulovlig ulvejakt. Ulven er en truet art, og Riksadvokaten ga marsjordre om å prioritere å avsløre ulovlig ulvejakt. Politiet fikk tips om at hannen i Slettåsflokken i Trysil kunne ha blitt felt ulovlig, og i oktober 2013 satte de igang kommunikasjonskontroll av mistenkte. Det førte politiet til Elverum og de seks som nå sitter tiltalt.

– Dette har foregått som organisert kriminalitet, sa Istad ved starten av saken. Dette kan i prinsippet fordoble straffen.