Hopp til innhold

Slovakiske hunder skal løse rovdyrknipa

Sauebønder i Østerdalen håper vokterhunder fra Sentral-Europa skal redusere rovdyrtapene. Nå lærer de hundene å passe på saueflokken.

Vokterhund

SAMSPILL: De tre måneder gamle valpene skal læres opp til å bli sauenes venn og beskytte dem mot rovdyr når de skal ut på beite til sommeren.

Foto: NRK

I fjor mistet sauebøndene på Nordre Brænd gård i Stor-Elvdal nesten halvparten av lammene sine til rovdyr. Nå håper de at slovakiske gjeterhunder skal passe på dyrene.

– Det er spennende å prøve noe nytt. Vi gleder oss til å se om dette virker, sier sauebonde Einy Brænd.

Hund

VOKTERHUND: Hunderasen Cuvac har vært brukt i generasjoner i Slovakia til å beskytte sauer mot rovdyr. Sauebonde Einy Brænd håper det fungerer i Norge også.

Foto: NRK

I vinter skal tre hundevalper på tre måneder bo sammen med sauene i fjøset. Til våren skal de sammen slippes ut på beite. Håpet er at hundene skal jage vekk rovdyra.

– Hvis det ikke fungerer kan vi i hvert fall krysse av på lista at vi har prøvd det, sier Brænd.

Naturvernforbundet positive

Ved hjelp av 650 000 kroner i EØS-midler har Naturvernforbundet i Hedmark fått prøveprosjektet på beina. Det har vært ulik erfaring med andre typer vokterhunder tidligere.

– Vi vet selvfølgelig ikke om det kommer til å lykkes. Vi har forsøkt å analysere de feilene som har blitt gjort tidligere og nå gjør vi et nytt forsøk, sier Stein Bie i Naturvernforbundet.

Hunderasen Cuvac har vist seg å skremme bort både bjørn og ulv fra saueflokkene i Slovakia, men ingen vet hvordan de reagerer på jerv. Det er det rovdyret som gjør mest skade i Nord-Østerdalen.

– Jerv er et dyr vi ikke har i Sentral-Europa, men hundene blir oppdratt til å være sauenes venn. Dersom dyrene føler seg truet vil hundene forhåpentligvis beskytte dem mot alle rovdyr, sier Bie.

Se også video fra fjøset. Artikkelen fortsetter under.

Vokterhunder fra Sentral-Europa skal beskytte norske sauer mot rovdyr til sommeren.

Gleder seg til sommeren

Einy Brænd forteller at det blir gøy å se hvordan prosjektet utspiller seg til sommeren.

– Det er spennende om sauene har lyst til å gå i flokk, eller om de splitter seg, noe de pleier å gjøre, sier hun.

Brænd legger til at problemet i Norge er at sauene deler seg i små flokker og at det dermed er vanskelig å lokalisere hvor alle dyra er.

– Vi vil gjerne prøve dette prosjektet, så får vi se hvordan det går, sier sauebonden.

Flere saker fra Innlandet