Hundegale jenter på leir

Denne uka arrangerer Norsk Kennel Klubbs Ungdom sommerleir på Haslemoen i Våler kommune.

Beathe Sæther fra Trysil, Karine Hauan og Camilla Lybeck fra Våler

Beathe Sæther, Karine Hauan og Camilla Lybeck dyrker sin lidenskap denne uka, på sommerleir med Norsk Kennel Klubbs Ungdom.

Foto: Vera Wold / NRK

De siste fem åra har tallet på registrerte hunder her i landet økt sterkt, og spesielt ungjentene lever og ånder for hundene sine.

– Det er alltid spennende å se hvor mange gutter som kommer på leir. I år er 2 av 34 deltakere gutter, sier Karine Hauan.

Hun er leder for Norsk Kennel Klubbs Ungdom, og sier det lave antallet gutter kan komme av at jenter begynner å interessere seg for hunder tidligere.

– Det er som med hest. Det er først og fremst jenter som holder på når de er unge, mens det blir en høyere andel gutter etter hvert som de blir eldre, sier hun.

– Elsker å være sammen med henne

For 15 år gamle Beate Sæther fra Trysil betyr hunden svært mye.

– Vi trener sammen hver dag, og jeg elsker å være sammen med henne, sier hun.

Og det er Sæther langt i fra alene om. Både på landsbasis og i Hedmark og Oppland har det vært en økning på 12 prosent de siste fem åra når det gjelder hundehold.

De mest populære rasene er schæfer, grå elghund, golden retriever og border collie. Beate Sæther har med seg en ti måneder gammel shetland sheepdog.

– Hun er et arbeidsjern, og den største gleden er å se at hun lærer seg ting jeg viser henne, sier hun.

Sæther meldte seg på sommerleiren for å lære mer om aguility og lydighet. Hun håper å kunne delta i konkurranser med sitt lille sjarmtroll om en stund.

– Jeg har en tre år gammel cavalier, men han er litt treg, derfor kjøpte jeg denne, som har litt mer fart, så satser vi på å komme litt opp i klassene, sier hun.