Hopp til innhold

– Fire dagers kloakkutslipp i Mjøsa var uflaks

Fire sammenfallende uhell var årsaken til at Hias ikke oppdaget at de sendte kloakk rett ut i Mjøsa fire dager i mars 2012, mener selskapet. – Systemsvikt, sier aktor.

Kloakkutslipp var uhell

Kloakkutslippet i mars 2012 var uhell, mener administrerende direktør i Hias IKS, Morten Finborud

Foto: Per Magnussen / NRK

Det er dette det handler om i Hedmarken tingrett nå: Hva var årsaken til at Hias i fire dager fra 12. mars 2012 ikke fikk med seg at de slapp nesten 31.000 kubikkmeter kloakk rett ut i Mjøsa? Kloakk som skulle gått til rensing.

Uaktsomhet eller uhell? Systemsvikt eller uflaks?

– Vi erkjenner ikke straffansvar etter forurensningsloven for utslippet, forklarte administrerende direktør i det interkommunale avfallsselskapet Hias IKS i retten i dag.

Etter utslippet for to år siden fikk Hias en bot på 750.000 kroner.

Det er vanskelig å stoppe noe du ikke har oppdaget.

Hias-sjef Morten Finborud

Den nektet de å betale. Dermed endte saken i retten. Nå kan boten bli så høy som en million.

Enige om hva som skjedde

Påtalemyndigheten ved aktor politiadvokat Henning Klauseie og Hias er enige om hva som skjedde, og hvordan det skjedde. Men ikke hvorfor.

Mjøsa

31.000 kubikkmeter med kloakk gikk i Mjøsa i mars 2012

Foto: Knut Sveen / NRK

Fire forhold gikk galt på anlegget i Sandvika i Stange for to år siden:

* TRYKKMÅLEREN: En trykkmåler var nesten ødelagt, og dermed gikk kloakk i overløp i stedet for til rensing. I og med at den ikke sluttet helt å virke, ble feilen ikke registrert. Trykkmåleren viste dermed feil verdier, men verdier som likevel var innenfor normalen. Men døgnvariasjonene var for små til å være normale. Det ble ikke oppdaget.

* NIVÅVIPPEREN: En nivåvipper, en slags flottør, i kum fem, virket heller ikke. Årsak: Ledningsbrudd. Dette ble ikke oppdaget.

* DRIFTSKONTROLLSYSTEMET: Dette var ute av drift. Systemet var gammelt, og under oppgradering. Da de ble slått på, virket det ikke riktig.

* SYKDOM: Vanligvis vil erfarne operatører som følger driften over flere dager, skjønne om noe er galt. Sykdom gjorde at nye folk kom på hver dag, de oppdaget ikke feilen.

Bare uflaks?

Det er dette som bare var uflaks, hevder Hias. Både administrerende direktør Morten Finborud, selskapets vann- og avløpsleder og kvalitetssikringssjefen understreket at Hias tar sikkerhet og risikovurdering på fullt alvor. Hias er ISO-sertifisert, og har aldri fått påpekt avvik (regelbrudd) fra Fylkesmannen, sa de.

– Er rutinene gode nok? spurte aktor.

– Ja absolutt, svarte kvalitetssikringssjefen.

– Men fire dager med utslipp?

– Ja, det, det var en rekke uheldige omstendigheter.

For mange feil

Utslipp i Mjøsa i retten

– Systemsvikt, sier politiadvokat Henning Klauseie.

Foto: Per Magnusssen / NRK

Aktor, politiadvokat Henning Klauseie, mener at summen av alle feilene leder til systemsvikt. Han viste til at det i Hias egne internkontrollrutiner heter at nivåvipperen skal vedlikeholdes hvert år. Da uhellet skjedde var den ikke vedlikeholdt siden 2010.

– Det skyldes flere beredskapssituasjoner våren 2011 som gjorde at vi måtte omprioritere, sa Finborud.

– Har Hias en robust nok organisasjon til å takle beredskapssituasjoner OG daglig drift? spurte aktor.

– Ja, svarte Finborud.

Oppstod eller oppdaget

I Hias sin utslippstillatelse, eller konsesjon, står det at utslipp skal oppdages og stoppes innen 24 timer.

Men slik tolker ikke Hias regelen. Administrerende direktør Morten Finborud mener at regelen betyr at Hias skal stoppe utslippet 24 timer etter at de oppdaget det, ikke etter at det oppstod.

– Det er vanskelig å stoppe noe du ikke har oppdaget, sa han.

Overingeniør Steinar Østli fra Fylkesmannens miljøvernavdeling var helt uenig med Finborud i sin forklaring. Hele vitsen med 24-timers regelen er at utslipp skal stoppes raskt. Det skal jo være systemer som alarmerer bedriften når noe går galt med en gang, sa han.

Flere saker fra Innlandet