Hopp til innhold

Her foregår Hamars største folkefest

HAMAR (NRK): Titusener av mennesker tropper opp når det er klart for loppemarked i Hamar sentrum – for å se på lopper og livet.

Flere titusener av folk strømmer til Hamar sentrum når det en gang i måneden er loppemarked.

LOPPER OG LIV: Opp mot 20.000 mennesker møter opp når det er loppemarked i Hamar.

Det myldrer av liv og er tidvis trangt om plassen i Hamar sentrum en søndag formiddag. Årsaken? Det månedlige loppemarkedet som går av stabelen.

Det som begynte med kun ett stativ med klær på fortauet, har endt opp med salgsboder langs hele gata, i parken og på Stortorget.

– Trodde ikke det skulle bli så voldsomt

Linn Byberg

IGANGSETTEREN: Linn Byberg fra Kafe Larsen var den som satte ideen om et loppemarked i sentrum ut i live. Han hadde ikke i sin villeste fantasi trodd at responsen og utviklingen ville bli så voldsom.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Initiativtaker Linn Byberg på Kafe Larsen kan ikke forstå hvordan loppemarkedet har tatt så av:

– Det er kjempegøy. Jeg er både takknemlig, stolt og glad på vegne av Hamar. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at det skulle bli så voldsomt, sier Byberg.

Hvem som helst kan ta med seg hva som helst og stille seg opp for å selge. Plassen koster ingenting. Langs gata kan man få kjøp alt mellom himmel og jord. Klær, sko, bøker, lamper, nips, møbler, leker og antikviteter, for å nevne littegrann.

Reist fra Østre Toten

Elwira Hauser har reist fra Østre Toten for å selge sine ting:

– Jeg selger klær, bøker og spill og forskjellige ting, også ting jeg ikke har bruk for.

Men hvorfor drar du så langt?

– Jeg har bodd på Hamar før, og trekker alltid tilbake. Jeg syns det er et fantastisk arrangement, helt topp!

Elwira Huser

HATTEFIN: Elwira Hauser har reist helt fra Østre Toten for å selge sine ting. Hun elsker den genuine stemningen som loppemarkedet skaper.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Tiltrekkker 20.000

Det hele startet for tre år siden, og siden har det vært loppemarked seks søndager hver sommer. Forrige gang anslår Linn Byberg at nesten 20.000 tok turen for å se på loppene og livet. Men det begynte helt i det små:

– Det var datteren og en venninne som hadde de første bodene. Så har det fordoblet seg gang på gang, nå er det 300 boder. Summen av alt som skjer her er med på å gjøre Hamar til et bedre sted! Det er veldig bra for sentrum og for merkevaren Hamar.

Ingeborg Sagmo Bjørnseth og Elise Torgersen

UNGE 'KREMMERE': Ingeborg Sagmo Bjørnseth og Elise Torgersen selger både redningsvest og bøker, og liker at tingene de ikke bruker selv kan komme til nytte.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Ivrige unge selgere

13 år gamle Ingeborg Sagmo Bjørnseth og 12 år gamle Elise Torgersen har funnet ut at de har litt for mye, og derfor gjerne kan selge unna litt:

– Vi selger klær, bøker, redningsvest, deksler, alt man har for mye av rett og slett! I stedet for at ting blir kastet får man noe igjen for det.

Søndag var siste gang med loppemarked i sommer, men det blir helt sikkert nye sjanser neste år. Linn Byberg mener iallfall loppemarkedet slår «knockout» på internettshopping.

– Det morsomste er jo å treffe folk, slå av den lille handelen. Kanskje pruter du litt og finner en skatt. Man kan sitte hjemme alene i stua og titte på Finn, men dette er noe helt annet!

Flere saker fra Innlandet