Hopp til innhold

Helsesista: – Foreldre må snakke om det ungene opplever på Snapchat

Snap-helsesøster Tale Maria Krohn Engvik mener foreldre må rettlede og forklare det ungene opplever på det sosiale mediet, i stedet for å nekte barna tilgang.

Helsesista, Tale Maria Krohn Engvik

Helsesista, Tale Maria Krohn Engvik, mener foreldre må være mer interessert i hva ungene foretar seg på sosiale medier. - Når foreldre gir ungene sine en smarttelefon, må de skjønne at Snapchat er en del av pakka, sier hun.

Foto: privat

NRK gjør oppmerksom på at det i en tidligere versjon av artikkelen stod at syv av ti nå-åringer bruker Snapchat. Dette er feil. Tallene stammer fra Medietilsynets "Barn og medier"-undersøkelse fra 2016. Medietilsynet beklager at NRK har fått feil informasjon.

Helsesista Tale Maria Krohn Engvik har 40.000 daglige seere på Snapchat, og får daglige henvendelser fra ungdom over hele landet om alt som er kleint, vanskelig eller pinlig å snakke om med andre.

Hun mener at foreldre i for liten grad snakker om det ungene gjør på Snapchat og andre sosiale medier.

– En smarttelefon er en liten, avansert datamaskin som også kan brukes til å ringe eller sms med. Men ungene bruker den ikke til det, de snapper, forklarer hun.

Sjuendeklasseelever ved Hammartun

Mange av elevene i sjuende på Hammartun skole har Snapchat, og ungdommene forteller villig om både heldige og uheldige sider ved applikasjonen. Her er Selma, Tilde Marie og Eline i 7b. Selma og Tilde Marie har snap, Eline ikke.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

– De yngste forstår ikke hva de sender

Helsesista får ofte spørsmål fra foreldre som har barn på ti-elleve år, og lurer på om barnet kan følge henne på snap.

– Da sier jeg at det kan de gjerne, men at det er viktig at de vet at jeg tar opp vanskelige temaer på snap. Da vil jeg gjerne at foreldrene selv følger meg, og at de fortsetter praten hjemme, slik at barnet får reflektert rundt det jeg har snakket om sammen med en voksen, sier hun.

Hun mener at foreldre må snakke om både det som er bra og gøy med snapchat, men at man også må snakke om det som kan være vondt og vanskelig. Ungene er eksperter på sosiale medier, men skjønner ikke alltid konsekvensen av ting eller hva de legger ut bilde av.

– De yngste barna hermer etter de eldre. Jeg har fått feilsendte snapper fra veldig unge barn som tar bilde av seg selv i utfordrende poseringer, med trutmunn og der de sleiker seg rundt munnen. Eller at de signaliserer oralsex, uten at de forstår det. Foreldre må snakke om dette med ungene, selv om det er kleint, sier hun.

Laster ned snapchat i smug

Engvik får full støtte fra Nelli Kongshaug, daglig leder i Kors på halsen, Røde Kors sin netttjeneste for ungdom. De har fått 16.000 henvendelser hittil i år, 20 prosent av disse handler om sosiale medier.

– Foreldrene må på banen. Snapchat er en kjempeviktig arena for ungene, og foreldre må oppdra ungene og snakke om hvordan man skal oppføre seg mot andre. Mange laster ned snapchat i smug fordi de ikke får lov av foreldrene, men her må foreldre i stedet støtte opp og forklare, sier hun.

Flere saker fra Innlandet