NRK Meny
Normal

Elevrådsleder slår alarm om «dickpics»

LILLEHAMMER (NRK): Nakenbilder delt på snapchat er et problem for elever helt ned i 13-årsalderen. Elevrådsleder Henrik Halvorsen mener fenomenet er misforstått flørting.

Bekymret over "dickpics"

Helsesøster Ylva Wergeland Krog og elevrådsleder Henrik Halvorsen ved Åretta ungdomsskole, ser med bekymring på at elever sender nakenbilder til hverandre.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Jentene som kommer til meg, er ganske fortvila. De synes det er ubehagelig å få nakenbilder av gutter. Dette er noe jeg vil ta opp både i elevrådet og med helsesøster ved skolen, sier Henrik Halvorsen (15), elevrådsleder ved Åretta Ungdomsskole i Lillehammer.

Han tror at nakenbildene blir sendt til jenter fordi guttene ønsker oppmerksomhet, og at det er sendt som en invitasjon til et kjæresteforhold. Men dette er en misforstått form for flørting, mener den engasjerte elevrådslederen.

Sender bilder av kjønnsorganer

Hans Marius Tessem

Hans Marius Tessem i slettmeg.no sier det er ulovlig å sende nakenbilder til andre dersom de ikke har bedt om det.

Foto: Jan Tore Øverstad

Bildene det er snakk om, er såkalte «dickpics», altså bilder av mannlige kjønnsorganer, eller «nudes» - bilder av naken hud/nakenbilder.

– De fleste tilfellene jeg har hørt om, er at jenter mottar bilder fra gutter. Men det skjer at jenter sender nakenbilder til gutter også, forklarer Halvorsen.

Han mener fenomenet er alvorlig, og at de som mottar bildene føler det svært ubehagelig. Flørting kan foregå i mye bedre former enn dette, er hans råd til gutter som ønsker kontakt med jevnaldrende jenter.

Ekkelt og flaut

Halvorsen får full støtte av helsesøster i Lillehammer kommune, Ylva Wergeland Krog, som forteller at mange kommer til henne og er opprådde fordi de mottar nakenbilder av ulik art av medelever.

– Vi spør alle elever i åttende klasse når de kommer hit for en individuell helsesamtale om de har mottatt eller sendt slike bilder. Det er mange som svarer bekreftende på at de har mottatt, men færre som tør å si at de har sendt bilder, sier hun.

Krog forklarer at dette er noe de fleste elevene er opptatt av, og har mange spørsmål rundt. Noen oppfatter det som tøys og tull, mens andre synes det er ekkelt og flaut.

– Det er jo noe med å få et nakenbilde i fleisen når man sitter på bussen eller sammen med foreldrene sine i sofaen. Man får ikke forberedt seg på det, sier hun.

Slettmeg.no: – Ulovlig

Hans Marius Tessem i slettmeg.no forteller at det er utbredt å sende slike nakenbilder av seg selv blant ungdom. Han forklarer at de ikke får så mange av disse sakene, fordi snapchat er et flyktig medium hvor bildene ikke lagres på telefonen.

– De henvendelsene vi får, er hvordan man kan blokkere avsendere som sender slike bilder.

Tessem sier at det er svært forståelig at mange reagerer sterkt når de får slike bilder, og han understreker at det å sende nakenbilder til en mottager som ikke har bedt om det, er ulovlig.

– Dette er en seksuell krenkende atferd, og dette kan jo sammenlignes med å blotte seg, sier han.

Han anbefaler ungdom å ta kontakt med politiet dersom man får mye nakenbilder.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • To turistar redda ut av Rondane

  Ei snøskuterpatrulje frå Norges Røde Kors Hjelpekorps har henta ut to menn frå fjellet som hadde problem med å ta seg ned att på eigehand. Aksjonen starta rundt klokka 18.40 i ettermiddag, og båe skal vera i god form. Mennen vart henta ut ved Eldabu aust for Rondablikk.

 • Gangnes vil tilbake

  Skadeforfulgte Kenneth Gangnes trosser de medisinske rådene, og har bestemt seg for å gjøre et siste comeback i hoppbakken. Det melder NTB. Det er fjerde gang hopperen fra Kolbukameratene kjemper seg tilbake fra korsbåndsskade. Operasjonen i november var vellykket, og totningen ser for seg å være tilbake på ski til høsten.

  Nyoperert Kenneth Gangnes hjemme på Lillehammer
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
 • Kjørte inn i bom ved tunnel

  Flere biler kjørte inn i en bom som gikk ned ved Teigkamptunnelen i Nord- Fron i kveld. Bommen gikk ned etter at en trailer fikk problemer inne i tunnelen. I følge politiet har traileren kommet opp i taket. Vegen er fortsatt stengt og trafikken omdirigeres.