Strømmet til nytt Thon-senter

Nordmenn strømmet til da Olav Thon åpnet enda et kjøpesenter i Charlottenberg i dag. Men samtidig krymper grensehandelen.

Kundene strømmet til

Det strømmet på med kunder da Olav Thon åpnet sitt andre kjøpesenter i Charlottenberg i dag.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Mange sto en halvtime i kø for å komme først inn da Olav Thon i dag klippet snora og åpnet sitt andre kjøpesenter i Charlottenberg.

– Det gjør jeg med glede over at prosjektet har gått så bra, og kanskje også med en liten stolthet, fortalte den 90 år gamle eiendomsmagnaten til NRK.

27.500 kvadratmeter

I 2006 åpnet han Charlottenberg Shoppingcenter, som siden er bygget ut, og hvor det også er bygget til et Thon-hotell. I dag åpnet Charlottenberg Shoppingcenter Nord på 27.500 kvadratmeter, like ved hotellet, på den andre sida av Vrångsälven.

Åpning kjøpesenter

Kundene strømmet på da Olav Thon åpnet sitt andre kjøpesenter i Charlottenberg i dag.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

– Nå skal det bygges sammen med det gamle, med en bro mellom dem, over elva, slik at det blir en enhet, forklarer Thon.

Det nye senteret får blant annet det senterledelsen påstår er Nordens største matvarebutikk, på 10.000 kvadratmeter. Noen vitale mål sier sitt: 70 paller med drikke, 300 meter frysedisk, 300 meter ferskvaredisk og 35.000 forskjellige artikler. Godtebutikk, sportsbutikk, kafe og enda noen butikker hører også med.

Flere fra Oslo-området

Det første senteret hadde i fjor en omsetning på 1,7 milliarder kroner, fordelt på 2,8 millioner kunder, de fleste fra Norge.

– Vi har hatt en sterk vekst i grensehandlende fra Oslo-området, forteller senterleder Monica Nyland, som sjøl er norsk. Hun har sterk tro på at enda flere nå vil velge å ta turen over grensa.

Thon fikk hjelp av länshøvding i Värmland, Kenneth Johansson, med å klippe snora. Han var også svært fornøyd i dag.

Charlottenberg kjøpesenter

Olav Thon (t.v.) fikk hjelp av kommunalråden i Charlottenberg og länshøvdingen i Värmland til å klippe snora i dag.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

– Grensehandelen har gitt oss en fantastisk utvikling. Utbyggingen betyr økt sysselsetting og at vi blir enda mer attraktive som region. Samtidig betyr det utvikling av samarbeidet mellom Värmland og Norge, sier Johansson.

Likevel nedgang

Men samtidig viser ferske tall nedgang i grensehandelen på Thons kjøpesentre. Nedgangen i 2013 var på 1,3 prosent, og så langt i år er nedgangen mellom fem og seks prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Det er en markert nedgang, sier eiendomsdivisjonens direktør Tron Harald Bjerke til nettstedet Estate Media. Thon-gruppen eier kjøpesentrene på Nordby, i Charlottenberg og Töcksfors.

For mange butikker?

– Er du ikke redd for at det kan bli for mange butikker og kjøpesentre, Olav Thon?

– Det er kanskje en mulighet. Men jeg har tro på Värmland. Fra gammelt av har det vært sentralt i Skandinavia, så hvorfor ikke gjenskape det?

Åpning kjøpesenter

Mange handlet på det nye kjøpesenteret i dag. Men samtidig går omsetningen nedover på Thons kjøpesentre ved grensa.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

– Bir du aldri lei av å klippe snorer?

– Jeg skulle jo slappe av litt da jeg ble 90, men tempoet har heller gått opp. I dag fikk jeg hjelp av länshøvdingen og kommunalråden til å klippe snora, og jeg må vel ha litt hjelp etter hvert, ler 90-åringen.

Värmland har blitt Sveriges fjerde største vekstregion, og Charlottenberg den største grenseovergangen etter Strømstad. Charlottenberg har tre millioner besøkende i året.