Han ville ikke bli ufør

Etter at Alexander Letrud (22) fra Øyer i Oppland fikk hjerneslag kunne han trolig hevet uføretrygd resten av livet. Men han ville ikke.

22 år gamle Alexander Letrud fra Øyer fikk hjerneslag som åtteåring. Men i stedenfor å forbli ufør hele livet, har et unikt samarbeid med arbeidsgiver og NAV gjort ham til en av de flinkeste på jobben.

Hans Petter Haugsrud, anleggsleder

Hans Petter Haugsrud, anleggsleder

Foto: Juliane Kravik / NRK

Han fikk hjerneslag da han var åtte år, og alt lå "til rette" for at han kunne heve uføretrygd. Men et unikt samarbeid mellom arbeidsgiver og NAV gjort ham til en av de flinkeste på jobben - som dumpersjåfør.

Ombygd dumper

Etter hjerneslaget funger ikke den ene hånden. På førerplassen er det derfor gjort en ombygning av hendler og spaker, slik at all manøvrering kan gjøres med den friske hånden.

Innspart på et år

Det er er NAV og hjelpemiddelsentralen som har bygd om dumperen, og det har kostet en halv million kroner. Men dette har samfunnet tjent inn igjen på litt over et år på grunn av færre utgifter til uføretrygd.

– Alexander er den perfekte arbeidstaker. Han er positiv og stiller opp på det vi ber ham om, og han er aldri borte, sier anleggsleder Hans Petter Haugsrud.

NAV bistår

Alexander er den beste vi har hatt.

Konrad Johansen. kollega

– Når en person som Alexander vil og kan, men har utfordringer på grunn av sitt handicap, kan vi gå inn og bistå arbeidsgiver med støtte, virkemidler og oppfølging, sier Åmund Austdal, som er arbeidslivscoach i NAV.

Konrad Johansen har jobbet som sjåfør siden 1957, har hatt "et utall av kolleger", og er svært imponert.

– Han er en smarting, og er den beste sjåføren vi har hatt, sier Johansen.

– Blir ikke så opptatt av handicapet

Alexander er ikke i tvil om at at det å være på jobb har ført til et helt annet liv for ham.

– Jeg har en trivelig jobb, og da tenker jeg ikke så mye på handicapet mitt heller, sier han.

Alexander Letrud kjører opptil 33 lass pr.dag med dumperen.

Alexander Letrud kjører opptil 33 lass pr.dag med dumperen.

Foto: Juliane Kravik / NRK