Hamars nye kjøpesenter har åpnet

Folk strømmet inn i det nye kjøpesenteret i Hamar, etter at dørene ble åpnet klokka 11 i dag, den 11.11. Vil senteret trekke alle ut av sentrum, eller vil folk fordele seg? Her kan du se hvordan det har blitt.

Innlandets største kjøpesenter, CC Stadion, åpnet i dag. Her kan du se hvordan det har blitt.

Se hvordan det ser ut inne i det nye kjøpesenteret. Reporter Helle Therese Kongsrud tar deg med rundt. Foto: Stig Karlo Helstrøm.

– Forventningene er ganske høye. Jeg har jo spent buen, det er en svær investering vi har foretatt her, sier 68 år gamle Knut Hage som er hovedeier i selskapet.

40 år etter at Haga-familien åpnet sitt første CC butikksenter, satser de fortsatt på å drive stort innen handel. Men mye har endret seg på disse årene.

Hage

FAR OG SØNN: John Niclas Hage (t.v.) og faren Knut Hage har ventet lenge på CC Stadion. Tomta ble kjøpt allerede i 2007.

Foto: unknown / NRK

– Da vi åpnet det første butikksenteret i 1974 var det på ca. 5000 kvadratmeter, og det var det største kjøpesenteret i Innlandet. Så åpnet vi CC i Gjøvik i 1986, og det var på 12.000 kvadratmeter. Nå er vi på vel 30.000 kvadratmeter. Så sentrene blir større og større - forbrukeren krever det, sier Knut Hage.

Frykter butikkdød

Folk på gata i Hamar er litt engstelige for hva den nye kolossen vil bety for småbutikkene i sentrum.

– Jeg frykter at det blir en spøkelsesby. Jeg frykter at det blir veldig tomt, at den gata nærmest kan dø ut, sier brumunddølen Anne Karin Øyen.

Knut Hage hevder det ikke er deres mening å drepe sentrum, men å skape mer liv i Hamar som handelsby.

– Men jeg tror kanskje det vil bli en litt annen type virksomhet og handel i sentrum i fremtiden. Jeg tror kanskje det blir mer service innen forskjellige etater, sier han.

– Utfordrende etablering

Familien Hage har gått inn som aksjonærer i den nye sentrumsforeningen. Styreleder i foreningen, bokhandler Anne Bjørg Røed, mener etableringen av gigantkjøpesenteret både er bra og utfordrende for de andre aktørene.

Anne Bjørg Røed står foran en bokhylle i butikken i Hamar.

UTFORDRENDE: Styreleder i sentrumsforeningen i Hamar, bokhandler Anne Bjørg Røed, mener etableringen av gigantkjøpesenteret CC Stadion både er bra og utfordrende.

Foto: Per Magnussen / NRK

– For det første er det en kjempesatsing som foregår med etableringen av senteret. Og jeg tror det vil føre til mye ny handel i Hamar-området, som vil gi store muligheter for alle som driver i dag. Det vil selvfølgelig også bli utfordringer for eksisterende handel, sier Anne Bjørg Røed.

Selv om mange butikker i sentrum av Hamar sliter, er det slett ikke alle som ser svart på det.

– Vi vil nok merke det nå i begynnelsen. Men jeg er så optimistisk at jeg tror at byen vil overleve. Og jeg tror at det vil komme flere småbutikker tilbake til byen. For de store kjøpesentrene er jo de samme butikkene over alt, sier Unni Torp i butikken Oppe og Nede.

Liker ikke å handle selv

– Denne destinasjonen her er noe nytt i Innlandet, og i Norge for den saks skyld. Jeg tror publikum kommer til å bli veldig positivt overrasket når de kommer hit og ser dette, sier Knut Hage.

I dag blir han Innlandets ukronede kjøpesenterkonge, men selv liker han ikke å handle i butikker.

– Nei. Jeg gjør ikke det. Da stresser jeg. Det går fort. Da har jeg bestemt meg i forkant, så jeg vet hva jeg skal ha, sier Hage.

Bilde inn utstillingsvinduet til Husfliden i Hamar.

FLYTTER: Husfliden er en av butikkene som velger å flytte fra sentrum i Hamar og til det nye kjøpesenteret CC Stadion.

Foto: Per Magnussen / NRK

Her kan du se åpningen av senteret med dans taler, ballongslipp og køer:

Innlandets største kjøpesenter, CC Stadion, åpnet i Hamar i dag.

30.000 KVM: Spaden ble stukket i jorden for 2,5 år siden. Tirsdag åpnet det nye kjøpesenteret CC Stadion i Hamar.