Hopp til innhold

Stadig flere søndagsåpne butikker

Halvparten av kommunene i Oppland gir butikkene lov til å holde søndagsåpent. I Hedmark er det bare en fjerdedel som sier ja til søndagsåpent.

Brenneriroa

Nå blir det søndagsåpent også på Brenneriroa i Løten.

Foto: Knut Sveen / NRK

På landsbasis er det 85 kommuner som har gitt butikkene lov til å holde søndagsåpent. Det betyr at hver femte kommune sier ja til søndagshandel.

Ifølge en oversikt i Aftenposten har halvparten av Opplands-kommunene sagt ja til søndagshandel. Bare Buskerud har en høyere andel kommuner som holder søndagsåpent.

Halvparten av kommunene i Oppland gir butikkene lov til å holde søndagsåpent. I Hedmark er det bare en fjerdedel som sier ja til søndagsåpent.

– Betyr mye

Håper på status som turiststed

Levi Andersen, kjøpmann på Brenneriroa.

I Hedmark har en fjerdedel av kommunene sagt ja, og nå blir det søndagshandel også på Brenneriroa i Løten. Brenneriroa i Løten er godkjent som turiststed av Fylkesmannen. Dermed kan Jokerbutikken holde søndagsåpent, skriver Østlendingen.

– Kjempemoro. Dette betyr masse både for oss og for lokalsamfunnet, sier innehaver av Jokerbutikken, Levi Andersen, til NRK.

Vil tillate søndagshandel

For i det hele tatt å kunne holde søndagsåpent må kommunen være en typisk turistkommune. I noen kommuner får samtlige butikker holde søndagsåpent, mens det i andre gjelder kun dagligvarebutikker, et mindre definert område eller kun deler av året.

Men snart kan samtlige butikker få søndagshandel. Til høsten kommer regjeringen med et lovforslag hvor butikkene får holde åpent på søndagene – dersom de selv vil.