Guidemangel

Hedmark og Oppland mangler flyktningeguider. Mens på Hadeland blir det bare flere og flere.

Flyktningeguider

Taban Qader (23) fra Irak og flyktningeguiden Anita Flovild (28) fra Jaren har blitt gode venninner.

Foto: Anne Marie Hvattum / NRK


De to smiler og ler mens de ser på hverandre. Taban Qader (23) fra Irak og Anita Flovild (28) fra Jaren har blitt gode venninner. Anita er flyktningeguide og hun og Taban tilbringer mye tid sammen.

Jevngamle best

Mange tror kanskje flyktningeguider er pensjonister, men med så mange unge flyktninger tror Anita det er bedre å få en guide på egen alder.

- Det er nok lettere å gli inn i miljøet med en jevngammel person, sier Anita.

Stor mangel

Det er Røde Kors som koordinerer arbeidet med flyktningeguider. I Hedmark og Oppland er det ti kommuner som har dette tilbudet. Tilsammen har de 100 guider og tilby flyktningene som kommer hit.

I Hedmark er mangelen stor på frivillige, særlig i Elverum og Kongsvinger.

Boom i Hadeland

Koordinator Torunn Viik i Oppland Røde Kors sier at også i Gjøvik og Lillehammer er det store mangler. Desto mer glederlig er det da at Hadeland har fått 17 nye flyktningeguider i løpet av kort tid, sier Viik.

- I Hadeland begynte det plutselig å poppe inn med frivillige som ville være guider. Både ordførere og politikere meldte seg og det har vært svært positivt for Hadeland, sier Viik.

For Taban Qader har det betyd mye å ha noen å snakke med på sin egen alder.

- Vi har det veldig gøy sammen, lager mat og prater mye. Dessuten har vi begge to barn som vi ofte tar med oss, sier Taber fra Irak.

Krever ikke mye

Og det er mange flyktninger som ønsker seg en guide. Og så altfor krevende synes ikke Anita det er, det krever tross alt ikke all verdens med tid.

- Mange sier de ikke har tid til det, men det krever bare to timer av livet ditt i løpet av en uke. Det handler om å være et god medmenneske, sier Anita.

Og Taben er glad for at akkurat Anita valgte å bli guide.

- Vi prater om ting jeg ikke har skjønt før. Anita er helt klart best, sier en glad Taban.