Hopp til innhold

Flomvannet stopper fisket i Mjøsa

De store nedbørsmassene og flomvannet som renner ut i nordenden av Mjøsa skaper trøbbel for fiskerne. Det grumsete vannet gjør at fisken rett og slett ikke ser agnet.

Fredrik Solbu Jullumstrø

Vannet nord i Mjøsa er helt brunt. Flom og mye nedbør den siste tiden får skylden for det.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

Vannmassene som har trengt seg gjennom Gudbrandsdalen de siste ukene har tatt med seg gjørme, grums og sand ned til Mjøsa. Dette setter en stopper for de som er på jakt etter storørreten i nordenden av Norges største innsjø.

Fredrik Solbu Jullumstrø

Geir Haugen er vant med å fiske i Mjøsa. Nå er han skuffet over at grumsete vann setter en stopper for å fange storørreten.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

– Vannmassene fører jo med seg mye grums og humus, som igjen gjør det vanskelig å få fisk. Det er rundt en meter sikt i vannet, og da skal man være heldig å treffe rett på fisken for at den skal bite på, sier fiskeentusiast Geir Haugen.

Han har fisket i nordenden av Mjøsa i 45 år. Han er skuffet over at sesongen utartet seg slik.

– Det er klart jeg er det. Vi har gledet oss hele vinteren, så får vi kun fisket i noen få dager før det hele er gjort. Det er skikkelig nedtur det, fortsetter han.

Dårlig i 5 år

Etter storflommen i 1995 skjedde det samme. Da ble også fiskesesongen skyldt vekk av flommen, og Haugen og fiskekameratene merket at fisket ble dårligere i lengre tid.

– Da var fisket dårlig i fem år etterpå. Det var nesten ikke fisk her i de 5 åra etter 1995. Den første fine fisken jeg fikk etter den flommen var i år 2000, forteller han.

Han håper årets flom ikke vil sette en stopper for fisket i område de neste årene.

Artikkelen fortsetter under bildet

Fredrik Solbu Jullumstrø

Vannet ved Vingnes er helt brunt.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

– Toget er gått

Nå må Geir og fiskekompisene hans fiske i fjellvann. Det er slett ikke samme stasen som å jakte storørreten i Mjøsa.

– Det er en helt annet verden. Det er helt annerledes, både med utstyr og størrelsen på fiskene, sier han.

Haugen tror at vannet i Mjøsa vil klarne etter hvert. Han forteller at det tradisjonelle fisket er i mai og juni, og han er sikker på at det ikke vil bli noe bra fiske senere i sesongen.

– Jeg tror det toget der har gått, og vi står igjen på perrongen, avslutter han.

Se tvillingene Geir og Mass Haugen fiske i Mjøsa i 2010

”Mjøsfiske i mai”. De mest iherdige fiskerne nord i Mjøsa ved Lillehammer har en stor lidenskap. Hver eneste natt i mai dorger de etter storørretten. Tvillingene Geir og Mass Haugen fra Lillehammer har arvet både lidenskap og gammelt fiskeutstyr. I sine små plastbåter tøffer de alene i timesvis rundt i nordenden av Mjøsa på jakt etter stor fisk. Norgesrekorden er en ørret på over 15 kg, tatt nettopp i Mjøsa. 
”Glimt av Norge” følger de to gjennom en natt, fra de drar ut ved 20.30-tida til de kommer i land kl 5 om morgenen. Dermed opplever vi en natt på Norges største innsjø, omgitt av vakker og trolsk himmel, lysene fra Lillehammer og E6. En verden og et miljø de færreste av oss får anledning til å ta del i. Hva som driver fiskerne? Jakten på den aller største ørreten, den du trolig aldri får. ”For du må ha trua!” er tvillingenes motto.

Glimt av Norge: Mjøsfiske i mai