Grisebønder rømmer næringa

Mange grisebønder gir opp og rømmer næringa i Innlandet. Verst ut av fylkene våre er Oppland.

Gris
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

 Selv om etterspørselen etter svinekjøtt stadig øker, så velger stadig flere svineprodusenter å tømme grisebingene og satse på noe annet.

Drastisk

Konstituert direktør i Norsvin, Asbjørn Skjerve er bekymret når han ser på situasjonen.

- Det er jo en faretruende situasjon, de siste fem åra har 42 prosent av de som produserte gris i Oppland gitt seg, det er drastisk, seir Skjerve.

Stadig flere fjøs tømmes for gris i Oppland og Hedmark, hvor du nå finner hver femte gris i landet. Næringa er tung, og står for 550 årsverk, og en verdiskapning på 600 millioner kroner årlig.

Sammensatt problem

I Hedmark har mer enn hver fjerde grisebonde gitt seg de siste fem årene, men grisebøndene i Oppland tømmer fjøsene adskillig raskere. Skjerve påpeker at det er et sammensatt problem.

- Det er mer robuste store enheter i Hedmark enn i Oppland, Oppland har flere utkanter hvor det produseres gris, og det er satset mindre på større enheter, sier Skjerve.

Løsningen på problemet ligger på økonomien, og Skjerve sier til NRK at Norsvin har kommet med innspill ovenfor jordbruksforhandlingen.

- Det må gjøres noe i jordbruksforhandlingen for å prøve å demme opp så de mindre enhetene får bedre økonomi, avslutter Skjerve.