Gondolen i Hafjell stoppet – her blir lille Nikolai reddet ut

Gondolen i Hafjell alpinsenter i Øyer stoppet klokka 14 i ettermiddag og passasjerene måtte fires ned i sikkerhet. – Det var spennende, sa Nikolai Gjerland.

Gondolen i Hafjell evakueres

FIRET NED: Mens far Eiliv Gjerland filmer fra bakken (gul jakke) blir sønnen Nikolai Gjerland firet ned i tau fra gondolen. Om lag 40 personer måtte evakueres av seks taulag i løpet av de tre timene aksjonen varte.

Evakuert fra gondol

SPENNENDE: Nikolai og Eilev Gjerland var to av om lag 40 som ble evakuert fra gondolen i Hafjell søndag ettermiddag.

Foto: Frode Meskau / NRK

Det var om lag klokken 14 dramatikken startet, da det skjedde en avsporing av vaieren til gondolen inn på den ene stasjonen i den øvre delen av anlegget.

Gondolen ble stående bom fast og alpinsenteret fant raskt ut at de ikke klarte å fikse den tekniske feilen. Derfor ble det satt i gang full evakuering, utført av seks taulag.

To av dem som måtte evakueres var Eilev Gjerland og sønnen Nikolai.

– Nikolai synes det var gøy å bli heist ned. Vi har vært i klatrepark noen ganger og dette var morsomt, sier far Eilev.

Alle ute i god behold

Ifølge NTB skal det ha vært om lag 40 personer som måtte reddes ut da gondolen kilte seg fast.

Det har ikke kommet rapporter om dramatikk i forbindelse med evakueringen, men med den sterke vinden som var i området kunne det til tider være litt ubehagelig å sitte fast mange meter over bakken.

– Det var litt utrivelig innimellom for det blåste såpass mye at vogna vår dinglet litt fram og tilbake. Men vi var ikke skremt og det gikk jo greit, sier Eilev Gjerland.

Fulgte boka

Odd Stensrud i Hafjell alpinanlegg

I SIKKERHET: Alle de som oppholdt seg i gondolen da den stanset i 14-tida i ettermiddag var ved 17-tida evakuert i sikkerhet, forteller daglig leder i Alpinco, Odd Stensrud.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Ledelsen i Hafjell har søndag ettermiddag hatt oppsummeringsmøter om hendelsen og har startet arbeidet med å finne ut hvorfor avsporingen skjedde, og hvordan redningsarbeidet fungerte.

– Etter de rapportene vi har fått så står det veldig bra til med alle som ble sittende fast. Redningsarbeidet skal ha gått greit og det ble gjort etter de rutinene vi har i anlegget ved slike hendelser, sier Stensrud.

Og Stensrud får full støtte fra far og sønn Gjerland.

– Vi synes Hafjell håndterte dette bra. Vi satt der maks tre timer og vi frøs litt, men det er vel sånn som kan skje. Vi prøver å være så positive som mulig, og vi har hatt en fin weekend, forteller Eilev.

Og sønnen Nikolai har ikke blitt skremt av hendelsen.

– Har du lyst til å ta gondolbane igjen?

– Ja!

– Du ble ikke redd?

– Nei!

Gondolen står fast på Hafjell

EVAKUERING: Det ble jobbet intenst med å evakuere de som satt fast i gondolen etter at den stanset i den kraftige vinden i Gudbrandsdalen i ettermiddag.

Foto: Enja Bjelke