Hopp til innhold

Sliter med penger etter «Into the White»

Produsentene i Zentropa fikk ikke filmstøtte i Norge. Nå er den stjernespekkede filmsatsingen Into the White endt i et økonomisk kaos.

Rupert Grint

Rupert Grint er en av mange stjerner fra settet i Grotli.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

– Dette har kostet Zentropa dyrt, sier direktør i Zentropa Peter Aalbæk Jensen.

De satte i gang å filme på Grotli i Oppland før de visste om de fikk norsk filmstøtte. Filmstøtte fikk de ikke, og Ifølge Jyllands-Posten er underskuddet på filmen, som er solgt til kinovisning i 10 land, på mellom 10 og 15 millioner kroner. Aldri før har selskapet gått på en tilsvarende økonomisk smell.

– Vi gjør ikke flere produksjoner i Norge før vi har fått betalt alle regninger, sier Jensen, som er sikker på at Into the White blir en suksess og at alle regninger vil bli betalt.

Sann historie

Zentropa har produsert mer enn 200 filmer i en rekke europeiske land. Det fikk mye oppmerksomhet at selskapet, som den danske stjerneregissøren Lars von Trier var med å starte, og som gjorde verdenssuksess på 90-tallet, satset her til lands for tre år siden.

Krigsfilmen Into the White er basert på den sanne historien, om da besetningen på et tysk og et engelsk fly søker ly på den samme hytta i fjellet på Grotli i april 1940.

Filmen har med et stjernelag av norske og internasjonale stjerner, blant andre Harry Potter-stjerna Rupert Grint, og er regissert av Petter Næss som har vært Oscar-nominert for «Elling»

Ventet på penger

Den økonomiske smellen for Zentropa fører til at mange lokale leverandører sliter med å få inn pengene som filmselskapet skylder.

Mange av dem som solgte tjenester til storproduksjonen har måtte vente i over et halvt år på penger fra det kriserammede prosjektet.

Roar Skaugen fra Høvringen kjørte beltevogn for filmfolka på Grotli i tre uker. Det skulle ta syv måneder før han fikk betalt.

– Jeg fikk mail om at det var tunge tider, og jeg fikk tilbud om å få prosenter av billettinntektene på filmen – et tilbud jeg takket nei til, sier han.

Ifølge fagforeningen Norsk filmforbund har alle filmarbeidere nå fått lønn.

Forkastet prosjekt

Alle de fem andre filmprosjektene som Zentropa satt i gang, henger nå i en tynn tråd.

Animasjonsfilmregissør Anita killi fra Dovre brukte omtrent ett år på en film med navn Prima Ballerina, før hun fikk beskjed om at det ikke ble noe av.

– Jeg angrer på at jeg sa ja til prosjektet, for jeg har brukt mye tid på å jobbe med ting som ikke fungerte slik det skulle, sier hun.