Hopp til innhold

Halvparten får ikke operativ trening

Hvert år må politifolk gjennomføres 40 timers trening for å ha tillatelse til å bære våpen, men politiledelsen kan ikke prioritere våpentrening til alle ansatte.

Våpentrening politiet

Bare en av to polititjenestemenn- og kvinner kan kalles ut på væpnede oppdrag

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Politiførstebetjent Håvard Amundgård

Politiførstebetjent Håvard Amundgård sier alle må igjennom 40 timers våpentrening hvert år.

Foto: Lars Erik Skrefsrud

Aftenposten avslørte tidligere i dag at en av to politifolk ikke har lov til å rykke ut på væpnede oppdrag.

For å kunne delta på væpnede oppdrag må politiet hvert år gjennomføre et kurs i våpentrening. I dag gjennomførte politiet i Gudbrandsdal sin obligatoriske våpentrening, for at de kan kalles ut på skarpe oppdrag.

– Slik det er nå, så må man gjennomføre 40 timers trening, for så å måtte gjennomføre en godkjenningsskyting til slutt for å kunne bære våpen. Dette må gjennomføres hvert år, forklarer politiførstebetjent Håvard Amundgård i Gudbrandsdal politidistrikt.

Amundgård er også ansvarlig for den operative treningen i politidistriktet.

Kan ikke prioritere å gi alle våpentrening.

Hvert år må politiet altså gjennomføre våpentreningskurset. De som ikke deltar, faller man ut av systemet, og kan ikke kalles ut på væpnet oppdrag.

Våpentrening politet

Flere i politiet får ikke våpentrening, og kan ikke bære våpen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Over halvparten av alle polititjenestemenn- og kvinner kan per i dag ikke rykke ut på skarpt oppdrag, fordi de ikke har vært gjennom våpentreningen. Amundgård tror økt spesialisering i politiet gjør at mange kanskje ikke får tilbud om våpentrening:

– I dag så har vi økt spesialisering i politiet som gjør at man må utdannes og profesjonaliseres innen forskjellige grener, for eksempel for å gjennomføre dommeravhør og jobbe innenfor Kripos, forklarer Amundgård.

Hvis alle ansatte skal kurses, vil dette gå ut over arbeid med etter etterforskning og strafferettslige gjennomganger. Dermed står politiledelsen ovenfor et dilemma, hvis alle skal få tilbud om våpenkurs, vil det gå ut over tidsbruken med hensyn til andre oppgaver.

  • LES OGSÅ:

– Man må trene for å være god

Amundgård setter spørsmålstegn ved om en betjent vil kunne gjennomføre et væpnet oppdrag på en god måte, hvis arbeidsdagen vanligvis består av å gjennomføre avhør og bedrive etterforskning, og dermed ikke får tilbud om våpentrening.

– Jeg vet at hvis du driver med noe jevnt, så er det lettere å bli god. Folk som ofte gjennomfører skarpe operasjoner vil bli gode på det, sier Amundgård.

SE VIDEO FRA POLITIETS VÅPENTRENING I GUDBRANDSDALEN:

Halvparten av norske politifolk får ikke bære våpen og kan ikke være med på såkalte skarpe oppdrag.
Årsaken er at de ikke får trent nok - og dermed får de ikke tillatelse til å bære våpen

Politiet i Gudbrandsdalen gjennomfører sin årlige våpentrening.