Hopp til innhold

Giske vil ha eget akevittutsalg

Etterlyste eget akevittutsalg på Løten Brenneri.

Løitens endelig hjemme
Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Næringsminister Trond Giske besøkte Løiten Lys og Løiten Brænderi lørdag. Da tok han selv opp en gammel idé om et eget utsalg for Løtens desidert sterkeste merkevare. Det skriver Hamar Arbeiderblad

Hvis det skal være et akevittutsalg, da må det avgjort være her.

Næringsminister Trond Giske under besøket på Løten Brenneri
Kulturminister Trond Giske

Næringsminister Trond Giske

Foto: NRK/Erland Knutsen
Akevitt
Foto: NRK

- Prøv igjen

Løten kommune har tidligere søkt om et slik utsalg i tilknytning til virksomheten brenneriet. Sentrale myndigheter har avslått dette, med begrunnelse i at de ønsker at brennevin bare skal selges på Vinmonopolet.

Trond Giske mente at det ikke burde være noe hinder for å bringe saken på bane nok en gang. Og han ga signaler om at han skulle bidra med det han kunne for at det skulle kunne bli et eget akevittutsalg på Løten.

Giske var imponert over bredden og innholdet i bedriften Løiten Lys.

- Det er interessant og imponerende å se hva kreative krefter kan få ut av et gammelt nedlagt industribygg, sa Giske til HA.

Vil søke om utsalg på nytt

- Det er helt fantastisk hyggelig å høre at Giske vil ha akevittutsalg på Løiten Brænderi, sier akevittentusiast Gotmar Rustad.

- Vi har ønsket oss et utsalg lenge. For turismen sin skyld betyr det veldig mye at vi får selge akevitten her. Da kan turistene kjøpe med seg ei flaske fra det opprinnelige hjemstedet til akevitten og kunne si at den er kjøpt her. Det er tross alt Hedmarks største turistmagnet, sier Rustad.

- Nå skal vi holde saken varm og ikke la den bli kald igjen. Nå har vi fått nye positive signaler fra toppen, og nå vil vi bruke næringsministerens uttalelser til å søke kommunen på nytt om å få et eget akevittutsalg, sier entusiasten.

Hjem til Løten

I 2007 ble Norges minste vinmonopol åpnet i Løten. Da kunne endelig kan Løten-sokningene kjøpe Løitens på eget pol. Nå virker det som om kampen for at akevitten skal kunne selges enda nærmere opprinnelsesstedet har fått vind i seilene.

Flere saker fra Innlandet

Her kommer bilen i feil kjøreretning på motorvegen

L-1 lampa på utstilling

Ikonisk lampe flytter til Polen - 51 mister jobben