Hopp til innhold

Geitene klare for kronprinsparet

Gjeting av en geiteflokk høyt til fjells er noe av det som står på programmet når kronprinsparet i dag kommer på to-dagers besøk til Folldal og Stor-Elvdal kommuner.

Geiter

Gjeting høyt til fjells er noe av det kronsprinsparet får oppleve under sitt to-dagers besøk i Hedmark.

Foto: Joar Elgåen / NRK

I løpet av turen skal de få lære mer om blant annet gruvehistorie, seterturisme og utmarksnæring. Vertskapet på Øverdalssetra i Sollia er klare.

Flokken på omtrent 130 geiter rusler opp i gjennom bjørkebeltet ved Øverdalssetra i Sollia i Stor-Elvdal. Vi er med ekteparet Ellen Marie Tangen og Hans Bondal for å prøvegå ruta som skal brukes. For hit kommer selveste kronprinsparet i morgen for å bli med til fjells.

Ellen Marie Tangen og Hans Bondal

Ellen Marie Tangen og Hans Bondal

Foto: Joar Elgåen / NRK

– Jeg synes det er hyggelig at vi ble spurt. Målet er vel å vise frem et kulturlandskap som er tatt tilbake etter at geitene kom opp hit.

En stor ressurs

Det er kosta, rydda og vaska på Øverdalssetra til den kongelige visitten. Og stemmebåndene er også nysmurte.

Ellen Marie Tangen synger i gruppa med det passende navnet Gjetord, og de skal underholde kronprinsparet på fjellturen.

– Jeg håper at det kan bli søkelys på setre og Østerdalen. Det er moro å vise dem hva vi holder på med. Vi prøver å bruke setra til mer enn bare å ha geitene her. Vi synes det er en stor ressurs.

Artikkelen fortsetter under bilde

Øverdalssetra, Sollia

Øverdalssetra i Sollia

Foto: Joar Elgåen / NRK

Får prøve seg bak et hundespann

Men kronprinsparets to-dagers-tur i Hedmark starter i Folldal i ettermiddag. Der skal kronprinsparet besøke nedlagte Folldal gruver og lære mer om den rike gruvehistoria i fjellbygda.

Deretter besøker de Tyrilistiftelsens avdeling i Folldal, Frankmotunet, der hundekjøring brukes som en svært vellykka del av behandlingen av rusavhengige.

Kronprinsen skal sjøl få prøve seg bak et hundespann i løpet av kvelden, under kyndig veiledning av en av landets beste sledehundkjørere, folldølen Kjell Brennodden. Og i morgen er det altså Sollia og seterlivet som står for tur.

En svært passende fjelltopp

Tilbake på Øverdalssetra gjør Hans Bondal de siste forberedelsen før han og kona Ellen kan ta imot kronprinsparet.

Turen med geitene i morgen tidlig skal gå helt til topps på fjellet Pika nesten 1200 meter over havet.

Kronprinsparets reise er en del av deres feiring av sin ti-års-bryllusdag, og Hans Bondal avslører at nettopp denne fjelltoppen er svært passende for å feire ekteskapet.

– Det er jo litt spesielt at dem skal oppå der. Vi giftet oss der for 28 ½ år siden nesten på dagen.