Hopp til innhold

Går til streik mot kuttforslag i Vågå

Mange kommuneansatte er nok frustrerte over store kuttforslag i kommunebudsjettene som behandles nå før jul. Men i Vågå har forslaget om kutt av 16 årsverk ført til at Fagforbundet går til politisk streik.

Vågå kommune

Fagforbundet i Vågå går til politisk streik før kommunestyremøtet i morgen tidlig. Med plakater og slagord vil de vise sin motstand mot de foreslåtte kuttene i kommuneøkonomien

Foto: Elin Fossum

– Vi går til streik fordi vi ikke kan støtte formannskapet sitt forslag om å kutte 16 årsverk i Vågå kommune, forklarer Rita Danielsen Benrud, som er leder for Fagforbundet i Vågå.

I morgen tildlig vil hun, sammen med flere kommuneansatte, stå klar utenfor kommunehuset når politikerne kommer for å avholde årets siste kommunestyremøte.

Med plakater og slagord vil de vise sin motstand mot de foreslåtte nedskjæringene i kommuneøkonomien.

– Folk er redde

Det er flere kommuner som opplever å måtte stramme inn økonomien, og snur på hver og en stein for å kunne spare penger i 2014.

Vågå kommune er intet unntak, og formannskapet foreslo å kutte 16 årsverk og spare 17 millioner kroner i sitt forslag til budsjett og økonomiplan tidligere i desember. Det er kommunestyret som skal fatte det endelige budsjettet for 2014 i morgen.

– Folk er redde for arbeidet sitt og er fryktelig frustrerte over kuttene som formannskapet har foreslått, sier Benrud.

Ifølge lederen for Fagforbundet har formannskapet foreslått å kutte åtte stillinger i ulike bofellesskap, mens de resterende åtte årsverkene skal kuttes innen eldreomsorg og på kommunehuset.

Håper på støtte

Foreløpig kan ikke Benrud si noe om hvor mange streikende som kommunepolitikerne vil møte på i morgen tidlig.

Men hun håper at størsteparten av Fagforbundets medlemmer i Vågå vil delta i den halvtimes lange politiske streiken

– Jeg håper folk skjønner at de må stille opp og delta om vi skal få noe ut av dette, sier Benrud.

Aldri streiket før

Så vidt Benrud vet har det aldri tidligere vært avholdt en politisk streik i Vågå. Så hun håper politikerne forstår alvoret av kuttene som er foreslått.

– Jeg håper de forstår hva vi ønsker, slik at de får en god nok grunn til å snu på hver eneste stein i stedet for å gå til de drastiske nedskjæringene som er foreslått.

Flere saker fra Innlandet